Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Otetaan maahanmuuttajat Australiasta

  • Otetaan maahanmuuttajat Australiasta

Monet ovat julkisuudessa suositelleet maahanmuuttajia ratkaisuksi Suomen alhaisesta syntyvyydestä johtuvaan huoltosuhteen huonontumiseen. Samalla perinteinen siirtolaisten vastaanottajamaa Australia kärvistelee sietämättömän kovissa helteissä ilmastonmuutoksen johdosta. Tässähän on meille tarjolla ilmiselvä win-win -tilanne, jos vain ymmärrämme ottaa opiksemme aiemmista virheistämme!

Uutiset kertovat ennätyksellisistä helleaalloista Australiassa. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005970599.html   Jos nämä suorastaan hirvittävät lämpötilat osoittautuvat pysyvästi toistuviksi ilmiöiksi, kuivuuden ja pensaspalojen lisäksi, moni australialainen saattaa alkaa tosissaan pohtia mahdollisuutta muuttaa viileämpään asuinympäristöön pysyvästi.

Australialla itsellään on pitkä siirtolaisuuden historia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Australia

Sillä on myös viime vuosilta mainetta isännän otteista uusien tulokkaiden osalta:

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259996-australialla-on-kant...

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260084-australia-isantana-o...

Australia on monikansallinen markkinatalousmaa, jolla on Britanniasta perityt instituutiot ja vasenkätinen liikenne. Siellä asuu alkuperäisväestön rinnalla valtaosin eurooppalaisia ja heidän jälkeläisiään, joita yhdistää EU-maiden kanssa sama eurooppalainen kulttuuritausta. Yritteliäisyys on kovassa kurssissa, ja asenteiltaan aussit ovat kansanomaisempia kuin osin snobbailuun taipuvaiset britit (yleistää ei tässäkään pidä!). Olutkin heille kuuluu maistuvan. 

Mutta ennen kaikkea: heillä on nykyajan länsimainen koulutustaso, ja oikea osaaminen (eikä vain maahanmuuttopropagandan "moniosaaminen") nykyteknologiassa ja tämän päivän yhteiskunnan pelisäännöt ovat heille itsestäänselvyys. He ovat itse ottaneet uudet tulokkaansa valikoiden – ja hakeutuessaan työperäiseen maahanmuuttoon toisaalle, he itse ovat rusinoita pullassa (tai englanniksi kirsikoita kakussa), joille toki on ottajia muuallakin.

Jokohan Suomella olisi tarpeellinen määrä lukutaidottomia vuohipaimenia, jotta voisimme vihdoin avata portit niillekin, jotka tulisivat tänne töitä tekemään? 

Austaliassa on suomalaistaustaisia siirtolaisia 30 000, kenties varsinkin heille olisi paluumuutto luontevaa.

http://www.dundernews.com/Suomalaiset_Australiassa/Suomalaisia_Australia...

Sen verran meidän olisi kuitenkin aika jo viisastua, että oppisimme karsimaan sutkit tulijoiden joukosta – kyllä heitä on siinäkin populaatiossa, muistaen Australian asutushistoria. Mutta erotuksena luhistuneista valtioista, Australiassa sentään ylläpidetään mm. rikosrekistereitä ja oikeutta jaetaan brittiläistyyppisissä tuomioistuimissa. Maalla ei ole ruotsalaistyyppistä kansanperinnettä esim. autojen polttamiseen eikä poliisi- ja pelastushenkilöstön kivittämiseen. 

Australialaisia tuskin tarvinnee houkutella kenenkään kotitaloon Kempeleelle, mutta jos valtionhallinnossa puhutaan työperäisten siirtolaisten tarpeesta tosissaan, olisiko paikallaan käynnistää jokin tiedotuskampanja houkuttelemaan työnhaluisia sietämättömistä helteistä yötaivaan Etelän ristin alta Otavaa ja Pohjantähteä katselemaan?

 

P.S.: Muistattekos muuten, mikä on Australian kansallislaulu?

 

Se ei enää ole God Save the Queen, vaan Advance Australia Fair ("Etene Australia kauniisti / reilusti")

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ei taida riittää noi lämmöt ajamaan heitä tänne.
Siellä on etelässä viileitä alueita jos pieni lämpö haittaa.

Töissä ilmastointi, autossa ja kaikkein tärkein pubissa hyvät olot. Miksi lähteä jään sekaan kärvisteleen maahan joka on muuttumassa eurostoliiton kyykytys osavaltioksi?
Itse haen viisumia josko pääsis tuonne asumaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

On kuitenkin kiinnostavaa verrata vetovoimatekijöitä perinteisten siirtolaisten vastaanottajamaiden ja sellaiseksi ehdotetun Suomen kesken.

Entinen emämaa Britannia on muuttumassa australialaisille suhteessa epäedullisemmaksi Brexitin myötä.

Suomessa kielimuurin pystyy sisukas ylittämään, mutta entäs vero- ja hintahelvetti? Ostovoimaa ei taida ahkeralle jäädä kilpailukykyisesti useimpiin muihin EU-maihin verrattuna, kun taas passiiviväestö hakeutuu tänne asumisperäisen sosiaaliturvan piiriin innokkaasti.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Käytännössä Suomeen pitäisi perustaa Ahvenanmaan tyylinen itsehallintoalue, jossa asuvilla olisi sitten tyystin erilainen vero-, kustannus- ja palvelurakenne kuin nyt. Eivät Suomeen muuttajat halua ensitöikseen alkaa kustantamaan muiden ihmisten asumista, vaan taloudelliset seikat tulevat ensin. Nyt kun koulutuskaan ja muut palvelut mitä niillä veroilla saa, ei enää ole tasapainossa, niin edes Itä-Euroopasta, Venäjältä ja Virosta ei haluta tänne.

Lopullinen niitti sitten on yhteiskuntarauhan menettäminen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Venezuelasta kommunismin uhreja, olkoon se hyvitystä ensisijaisesti itäsaksalaisille toisaalta muille Varsovan liiton maille aiemmasta rähmälläolosta Maailman syövän kanssa. Syvä anteeksipyyntö rajaloikkareille, jotka palautettiin tutkimatta joko kuolemaan tai psyykelääkitykseen, rajaloikkarit, joita oli taatusti enemmän kuin sodan aikana karkotettuja Unkarin juutalaisia (9).

Kiinan patoalueilta voisi löytyä ahkeria maanviljelijäevakkoja, joille kelpaisi joku kylmä tila haja-asutusalueelta, ei kuormittaisi Helsingin asuntomarkkinoita kuten nyt sisäinen joukkomuutto tekee.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tai Etelä-afrikasta farmareita joita tapetaan nykyään satoja joka vuosi, arvatkaa keiden toimesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tulivatpa maahanmuuttajat mistä päin tahansa, niin edessä on pitkään kestävät kieliopinnot osana kotouttamistoimia. Jos on ahkera opiskelija, niin parhaimmillaan menee noin 5 vuotta, ennen kuin kielitaito on sillä tasolla, josta voi lähteä opiskelemaan ammattiin. Työelämän vastimuksiin se kielitaito ei riitä.

Minulla on asiasta tietoa. Seuraan maahanmuuttajien asioita hyvin läheltä perhepiirissä.

On hyvin poikjeuksellista ja erityistä lahjakkuutta, jos opiskelee 3 vuodessa sujuvan suomenkielen taidon niin, että kykenee kirjoittamaan sujuvasti suomeksi. Se ei ole mikään normi, vaan se on harvinaisuus.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Australialaisilla ja eteläafrikkalaisilla on etu englannin kielestään, jolla voi jo sinänsä pärjätä pääkaupunkiseudulla riippuen työpaikasta. Kyllä se suomi siinä kehittyy rinnalla pikkuhiljaa englannin puhujallekin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomi ei kehity rinnalla, ellei sitä opiskele. Se on harhaluulo.

Valitettavasti englannin kielellä ei pärjää työelämässä. Työllistymismahdollisuudet ovat huomattavasti heikommat jos joutuu etsimään Suomessa töitä yrityksistä, joissa konsernikieli on englanti. Asiakaspalvelutyötä on useissa ammateissa.

Myös pitää kyetä lukemaan ja kirjoittamaan viestejä suomen kielellä.

Minullakin oli samanlainen uskomus aikaisemmin kuin Hannulla on nyt. Todellisuus on osoittautunut toisenlaiseksi.

Ne onnekkaat maahanmuuttajat, jotka ovat löytäneet työn jossa pärjää englannin kielellä osaavat suomea huonommin jatkossakin.

Esimerkisi ohjelmistotaloissa ja etenkin pelifirmoissa on työn perässä muuttaneita maahanmuuttajia, joilla ei ole mitään motivaatiotekijää suomen opettelemiseksi. Kun tulee eteen ammatinvaihto, niin joutuvat työttömiksi ja opiskelemaan suomea.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #12

Motivaatio- ja lahjakkuuskysymys. Toki toisilla on parempi "kielipää" kuin toisilla. Jos pariskunnasta toinen on suomenkielinen, sekin luonnollisesti vaikuttaa motivaatioon.

Helpoimpia "kotoutettavia" olisivat tietenkin paluumuuttajat.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Meillä on tuttavapiirissä moderni maahanmuuttaja Keniasta, puhuu täydellistä englantia ja hyvää suomea. Hän on opiskellut Suomessa sairaanhoitajaksi ja terveydenhuollon maisteriksi. Tekee nykyisin sairaahoitajan töitä Suomessa ja haaveile pääsevänsä Keniaan töihin lähinnä hallintoon. Miehen tyttöystävä on tällä hetkellä töissä sairaanhoitajana Ruotsissa - ennen Ruotsia tehnyt töitä Suomessa ja Britanniassa. Hänkin tulee keniasta. Tulivat alunperin Suomeen opiskelemaan

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Toi jos olet lahjakas kielissä ja olet kokoajan kantiksien seurassa.
Jos ja useimmin viettää aikansa maamiesten kanssa ja osaa vähän englantia ei välttämättä ikinä opi kieltä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös joku aika sitten paljastanut että täällä syntynyt lapsi ei osannut ekalle luokalle mennessään suomen kieltä. Kaikki palvelut tulijoiden äidinkielellä on erittäin tehokas tapa estää tämän maan kielen oppiminen. Ilmeisesti kansalaisuudenkin saa vaikka ei osaa sanoa edes KIITOS.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #11

Kansalaisuuden saaminen pitäisi sitoa suomen kielen osaamiseen, voihan Suomessa asua ilman kansalaisuutta pelkällä oleskeluluvalla. Meillä pitäisi olla nykyistä järkevämpi järjestelmä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomessa on täällä pitkään asuneita korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia, joiden suomen kielen taito ei ole kovinkaan paljon kehittynyt.

Esim. Nokialla oli heitä töissä.

Tyypillinen tarina työssä olleen huonon suomen kielen taidolle on, kun työssä pärjäsi englannin kielellä.

Tärkein kehitysvaihe suomen kielen osaamisessa on se ensimmäinen pidempi työsuhde työssä, jossa tarvitaan suomen kieltä. Silloin kielitaidossa tapahtuu huima kehitys. Olen nähnyt tämän käytännössä.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #13

Mutta kyllä, siinä tapahtuu juuri noin, että suomenkieli ei pääse kehittymään, jos kokoajan keskustelee englannilla. Sama kuin muillakin maahanmuuttajilla. Ja kylläjän se sitten sopeutumista haittaa.

Töissä on kyllä pari Saksasta ja Itävallasta, jotka molemmat puhuvat hyvää suomea, mutta sitten vaikeampaa ammattisanastoa tarvittaessa toinen turvautuu välillä englantiin. Oikeastaan puhekieli luonnistuu helpommin kuin kirjoittaminen. Itselle englannin suhteen taas toisin päin.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ausseilla taitaa myös koulutustaso olla sellainen, että englannilla pärjää suomalaisessa työelämässäkin. Enemmän se suomenkielen puutteellinen taito haittaisi matalapalkka ja asiakaspalvelu aloilla omasta mielestä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomella ei ole tarjota mitään sellaista, joka houkuttelisi tänne suurempaa määrää ihmisiä muualta kuin kehitysmaista. Täällä kuitenkin tunnutaan uskovan, että nämä "uussuomalaiset" (afgaanit, somalit, irakilaiset ym.) luovat sen väestöpohjan, jonka varassa yhteiskunta voi tulevaisuudessa pyöriä ja elintaso säilyä. Ei tule tapahtumaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Huoltosuhteen kannalta ajatellen tulijoiden laatu on kyllä tärkeämpi kuin määrä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Yhtä lailla voisimme ottaa pakolaiset vaikka ulkoavaruudesta. Suunnitelmat ovat olemassa ;D)) > https://alsatiirinews.wordpress.com/2019/01/14/ali...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Täysin järjetön kirjoitus, koska Australialaiset eivät halua tulla tänne. Ylipäätänsä meidän ei ole pakko ottaa maahanmuuttajia yhtään mistään. Maahanmuuttaja ei paranna mitään valtiotalouden lukemaa elleivät he ole riittävän tuottavia maalle. Nykyinen kehitysmaahanmuutto on hyvin vaihtelemaan tämän osalta. Tietyt ryhmät ovat nettosaajina alusta loppuun. Heidän tulonsa itseasiassa kiihdyttää niitä ongelmia, joita he kuulemma tulevat paikkaamaan. Täysin hölmöläisten hommaa kantaa säkillä valoa pirtiin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kirjoituksen "järki" on sen ensimmäisessä virkkeessä heti otsikon jälkeen. Jos kantasuomalaisten väestörakenne jatkaa ukkoutumistaan ja akkautumistaan, robotitko ne sen huoltosuhteen lopulta ylläpitävät sen jälkeen? Vai nykyiset suomalaislapsetko aikanaan 2090-luvulla köpöttelevät vanhuksina katselemaan kuinka moskeijat nousevat rappeutuviin kaupunkeihin ja viralliseksi kieleksi vaihdetaan arabia?

Australialaiset voivat hyvinkin lähteä ennen pitkää evakkoon ilmastonmuutoksen tieltä, mutta heidän kannaltaan lienevät totta puhuen Kanada ja Yhdysvallat paljon Suomea lupaavampia vilvoittelupaikkoja.

Ehkä edes osa 30 000 suomalaistaustaisesta australialaisesta voisi harkita Suomeakin – vrt: v. 2015-16 Suomeen tuli pääosin Lähi-Idästä 32 000 turvapaikanhakijaa.

"Maahanmuuttajat eivät paranna mitään valtiotalouden lukemaa elleivät he ole riittävän tuottavia maalle." – Täsmälleen oikein! Ja juuri tuottavien siirtolaisten tulo töihin Suomeen on ainut, mikä voi tervehdyttää väestömme ikärakenteen, koska lasten teko nyt ei vain näytä suomalaisia riittävästi kiinnostavan.

Virolaiset tahollaan tarvitsevat itselleen tuottavan työvoimansa, vaikka osa heistä välillä kävisikin meillä töissä. Jos haluamme tänne tuottavaa väkeä, meidän on muutettava yhteiskuntaamme houkuttelevammaksi juuri heille (eikä sosiaalisilla tulonsiirroilla eläville), koska tuottavilla on valinnan varaa eivätkä he siitä tingi minkään humanitäärisyyden hyväksi.

Onko Ruotsin elintaso jo niin paljon Suomea korkeampi, etteivät edes ruotsinsuomalaiset halua enää palata entiseen kotimaahansa? Vai muuttuuko asia siitä, jos yhteiskuntarauha kärsii Ruotsissa meitä pahemmin?

Olen samaa mieltä: työperäisestä muuttoliikkeestä puhuttaessa kehitysmaiden kouluttamattomat ovat pääsääntöisesti väärää maahanmuuttaja-ainesta meille, niin poliittisesti epäkorrektia kuin tämän ääneen sanominen onkin. Eivät heitä halua Australia, Uusi Seelanti, Kanada eikä Yhdysvallat – mutta Suomen vihervasemmisto näkee heissä vaalikarjaa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Eräs ulkosuomalainen kirjoittaa Alan Salehzadeh blogissa (Iltalehti)

Ulkosuomalainen nainen
19.1.2019 14:17

Olen Yhdysvalloissa pitkään asunut suomalainen koulutettu nainen joka on ollut naimisissa akateemisen libanonilaisen miehen kanssa yli 30 vuotta. Ystävä- ja tuttavapiiriin kuuluu sekä muslimi- että kristinuskoisia arabitaustaisia ihmisiä.

Yhteistä heille kaikille on, että ovat omaksuneet amerikkalaiset tavat. Käyvät ahkerasti töissä, puhuvat sujuvasti englantia eivätkä pukeudu uskontoon viittaaviin asusteisiin.

He kaikki rakastavat synnyinmaataan.Useimmat ovat opettaneet lapsilleen arabian kieltä, kotona laittavat arabialaista ruokaa ja noudattavat kaikenlaisia arabiperinteitä. Siis yksityisesti. Työpaikalla he ovat kuten kuka tahansa amerikkalainen eivätkä vaadi mitään erityiskohtelua.

He ylläpitävät kulttuuriaan Yhdysvalloissa omilla varoillaan. Perustavat erilaisia kerhoja joiden toiminta ylläpidetään jäsenmaksuilla, lahjoituksilla ja talkootoimilla. Yhdysvaltain valtiolta ei saa eikä voi anoa mitään apuja vieraan kulttuurin vaalimiseen toisin kun Suomessa jossa valtio antaa miljoonia erilaisille etnisille ryhmille ilman mitään vastiketta tai kontrollia.

Ketään heistä eikä muitakaan maahanmuuttajia ole kotoutettu millään tavalla. Silti olemme sopeutuneet hienosti ja elämämme osana uuden kotimaamme yhteiskuntaa. Olemme kotiutuneet koska niin haluamme.

Lukuisilla matkoillani Lähi-Idässä olen nähnyt kuinka siellä eletään. Se että sukulaisia ja perhettä autetaan on hyvinkin totta. Alan ehkä tarkoituksella jätti mainitsematta mistä tämä johtuu….

Nimittäin siitä että noissa maissa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Näin hyvin toimeen tulevat sukulaiset joutuvat väkisinkin auttamaan köyhempiä sukulaisia. Naimattomat sisarukset asuvat naimisissa olevien sisarustensa nurkissa koko ikänsä kun ei ole edes minkäänlaista kansaneläkettä jolla tulisi toimeen. Naispuoliset naimattomat tietenkään eivät voi asua yksin. Mitään tukia ei ole.

Isät kustantavat jo aikuisten lastensa opiskelun ja elämän. Kotona asutaan siihen asti kun mennään naimisiin ja muutetaan miehen perheen hoiviin. Vanhin poika jää kotitaloon ja asuu siinä perheensä kanssa samoin vanhemmat. Ja ne naimattomat sukulaiset.

Libanon on suhteellisen moderni varsinkin ennen kun kristityt olivat vallassa ja enemmistönä. Nyt muslimit valtaaavat kaikki alueet ja se näkyy kaikessa. Naiset eivät paljon käy töissä ja näin ehtivät hoidella niitä lukuisia sukulaisia ja perheenjäseniä joita asuu nurkissa tai ainakin viereisessä talossa. Eikä se auttamishalu useinkaan ole niin pyyteetöntä eikä kaikki ole vaan yhtä suurta perhettä. Jännityksiä on mutta kun yhteiskuntarakenne ei anna muita mahdollisuuksia kaikenlaisen sosiaaliturvan puuttuessa.

Myös keskiluokkaisilla on järjestään piika, libanonissahan on valtavasti pakolaisia pääasiassa Syyriassa joiden tulee tienata itselleen elanto. Siellä ne oikeat pakolaiset ovat, kurjissa oloissa telttaleireillä odottamassa sitä päivää kun sota loppuu ja pääsevät palaamaan takaisin naapurimaahan kotiinsa.

En jaksa tätä suomalaisten politiikkojen käyttämää termiä maahanmuuttaja kun puhutaan pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Maahanmuuttaja on ulkomaalainen, joka muuttaa vaikka Suomeen työn, opiskelun tai perhesyiden vuoksi. Jos hän tulee EUn ulkopuolelta hän anoo ennen maahantuloa työ/opiskeluluvan sekä tekee selvityksen miten kustantaa elämisensä Suomessa. Maksaa luvista messinkistä ja jos anomuksen hyväksytään muuttaa Suomeen.

Turvapaikanhakija saapuu rajalle ja sanoo asylum ja voila, portit aukeavat ilmainen ylläpito odottaa, vastikkeetonta rahaa annetaan ja vaikka a turvapaikka- anomus hylätään niin silti mikään oikeastaan ei muutu. Suomeen ainakin saa jäädä ja kaikki sujuu entiseen malliin.

Jos turvapaikka- anomus hyväksytään tulee vielä enemmän tukia ja raivokas kotouttaminen aloitetaan rahaa ja resursseja säästämään. Lapsille opetetaan Somalian kieltä valtion varoilla ja monikulttuuritulkit pitävät huolta siitä että kieltä ei tarvitse oppia kun palvelu pelaa.

Minä ja moni muu ulkomailla asuva, myös libanonilainen mieheni, ihmettelee suomalaisten päättäjien hyväuskoisuutta ja naiiviutta. Mieheni sanoo että nämä 30000 maahan saapunutta ovat suurelta osalta opportunisteja jotka käyttävät Suomen höveliä systeemiä hyväkseen. Hän sanookin että oikeastaan syy ei ole näissä turvapaikanhakijoissa vaan Suomen päättäjissä, jotka tämän kaiken tekevät mahdolliseksi omien kansalaistensa kustannuksella.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onpa naulan kantaan kirjoitettu! Suomessa hössöttäjät hyysäävät passiivisiksi tukahduttaen työhalut niiltäkin, jotka muuten ottaisivat luontaisesti vastuun omasta elämästään.

Kävin itse kongressimatkalla San Diegossa 1990-luvulla siihen aikaan, kun Suomessa somaleita hyysättiin hotelleissa. Kaliforniassa taksitolpalla raikui somalin kieli – siellä heidät pantiin heti töihin, kun Suomessa taas visusti suojattiin kaikelta työnteolta. Otin itse kyydin reippaalta parikymppiseltä somalimieheltä, joka matkalla kertoi, miten hän antaa takaisin niille, jotka käskevät painua Afrikkaan – hän toivottaa heille matkaa Eurooppaan. Oli ilo katsella reippaan miehen ajotapaa ja työmotivaatiota.

Millähän saisimme vaihdetuksi päikseen näitä suomalaisia hyysääjiä Kolmannen maailman reippaiden työhaluisten kanssa?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Toinen hyvä vaihtoehto maahanmuuttajien alkuperäksi ovat tietyt Kaakkois-Aasian maat. Siellä kulttuuriin kuulu työnteko ja he ovat "vähään tyytyväisiä".

Jos on käynyt Ruotsin laivalla ja nähnyt satamassa "hyttisiivoojat" hommissa, niin katsomalla "hyttisiivoojien" kansalaisuutta, voi käytännössä havaita mitkä kansalaisuudet ovat työintoisia ja tehokkaita. Ei näy paljoa suomalaisia hyttisiivojina vaan enemmistönä ovat juuri tietyt aasialaiset.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Työmotivaatiossa kulttuuri näyttelee osaa aivan ilmeisesti. Kunpa pääsisimme siinä kaikki nepalilaisten tasolle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset