Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Elagu vaba Eesti!

 • Ajoneuvojen miehistöt käyttävät silmäsuojuksia ja kypärään rakennettua viestijärjestelmää.
  Ajoneuvojen miehistöt käyttävät silmäsuojuksia ja kypärään rakennettua viestijärjestelmää.
 • Eesti Õhuvägi ei vielä lennä omilla taistelukoneillaan vaan tukeutuu NATO-liittolaisiin.
  Eesti Õhuvägi ei vielä lennä omilla taistelukoneillaan vaan tukeutuu NATO-liittolaisiin.
 • Eesti Kaitsevägi tietää tehtävänsä.
  Eesti Kaitsevägi tietää tehtävänsä.
 • Naamioinnissa on haettu oppia Lännestä.
  Naamioinnissa on haettu oppia Lännestä.
 • Rynnäkköpanssarivaunut ovat ajan tasalla.
  Rynnäkköpanssarivaunut ovat ajan tasalla.
 • Itseä vahvemmilta liittolaisilta löytyy muskeleita.
  Itseä vahvemmilta liittolaisilta löytyy muskeleita.
 • Britannia pysyy NATO:ssa Brexitin jälkeenkin.
  Britannia pysyy NATO:ssa Brexitin jälkeenkin.
 • Euroopassa on vielä suurvaltoja.
  Euroopassa on vielä suurvaltoja.
 • Brittiläinen Challenger-taistelupanssarivaunu on kuranttia tavaraa.
  Brittiläinen Challenger-taistelupanssarivaunu on kuranttia tavaraa.
 • Paraatin ohimarssin tunnelma on kuin penkkariajelusta.
  Paraatin ohimarssin tunnelma on kuin penkkariajelusta.
 • Presidentti Kersti Kaljulaid puhuttelee virolaisia vakuuttavasti.
  Presidentti Kersti Kaljulaid puhuttelee virolaisia vakuuttavasti.

Kävin ensimmäisen kerran koskaan katsomassa virolaista sotilasparaatia Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa Tallinnan Vapauden aukiolla (Vabadus Väljak) 24.2.2018. 

Kuten Suomessakaan, Virossa ei yritetä tehdä vaikutusta valtavilla marssivien joukkojen ja ajoneuvojen määrillä, puhumattakaan strategisten aseiden esittelystä. Sen sijaan katsojalle ei jää epäselväksi, missä hengessä Viro valmistautuu pitämään puoliaan pahan päivän varalta. 

Enää eivät nouse rajapuomit laukaustakaan ampumatta piippalakkisten miehittäjien kuorma-autojen edestä -- se on varmaa. Sitä v. 1939 virhettä virolaiset eivät tule enää koskaan toistamaan, ja 1,3 -miljoonainen kansa panostaa sekä puolustuksensa välineisiin, itseään vahvempien liittolaisten tuen saantiin, että terveeseen kansallishenkeen aivan kohtuullisen osuuden sekä varallisuuttaan että asennettaan. Heille ei ole jäänyt epäselväksi, mikä sen vaihtoehto olisi. 

Verrattuna suomalaisten sotilasparaatien tunnelmaan, toki kansainvälisyys näkyy. Meikäläisen juhlallisen ja vakavan ilmapiirin sijasta sekä ohimarssiin osallistuvat joukot että kadunvarsiyleisö asennoituvat innostuneesti, hymyillen ja vilkutellen, eikä "penkkaritunnelmasta" puutu kuin huumori ja karkkien heittely. Ei jää vähääkään epäselväksi, kenen puolella tervetulleet aseistetut joukot ovat. 

Suomen ja Viron kansallislaulujen melodia on tunnetusti sama, mutta Tallinnassa yllätyin kuullessani soittokunnan soittavan myös tutun Porilaisten marssin – se on myös Viron puolustusvoimien komentajan kunniamarssi. 

Taistelukykyiset ilmavoimat ovat kallis puolustushaara pienen maan perustettavaksi ja ylläpidettäväksi, ja ylilennot tekivät muutamalla koneellaan NATO-liittolaisten Eurofighter Typhoonit. Mitään massiivista näytöstä niillä ei tavoiteltu – viime kesäinen Kaivopuiston lentonäytös Helsingissä oli mittavampi. Mutta symbolinen merkitys tuli selväksi. 

Kieltä osaamattomana en kyennyt seuraamaan presidentti Kersti Kaljulaidin TV-puhetta, mutta sen sävyn saattoi aistia. Siitä tuntui henkivän myönteinen kansallistunto, joka antoi täyden oikeutuksen kokea ylpeyttä omasta maastaan ja tarpeen tullen antaa kansalleen vaikka kaikkensa. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Katsoin paraatin Ylen Areenasta. Paraatissa olleen kaluston suhteen jäin ihmettelemään, miksi pieni Viro joutuu hankkimaan kallista kalustoa niin paljon itse, jos alue koetaan Naton kannalta strategisesti tärkeäksi kohteeksi? Ei ole kovin iso ponnistus Nato-mailta myydä kalustoa nimelliseen asevelihintaan Virolle.

Tämä kertoo oikeasti mikä on Baltian alueen sotilaallinen merkitys Natolle. Jos alue olisi erittäin tärkeä, niin Virolla, Latvialla ja Liettualla olisi huomattavasti vahvempi puolustuskyky kuin nyt.

Esimerkiksi taistelupanssarivaunuja Virolla ei vielä ole omia, eikä omaa ilmatorjuntaohjusjärjestelmää.

Esimerkiksi Israel ei olisi ikinä kyennyt hankkimaan sellaista aseistusta, mikä sillä on, jos olisi joutunut maksamaan niistä markkinahinnan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistäs Sinä ne Viron Kaitseväen kaluston asevelihinnat ja leasing-sopimukset muka tiedät?

Teetkö johtopäätöksiä koko maan puolustuskyvystä yhdellä aukiolla näkemästäsi kalustosta?

Juuri edellä siunailet, miten pieni Viro joutuu hankkimaan kallista kalustoa niin paljon itse, ja nyt peräät taistelupanssarivaunuja ja it-ohjusjärjestelmiä samaan hengenvetoon!

Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. Mutta kyllä sitä rautaa löytyy Pohjois-Atlantin liitolta, voit olla siitä aivan huoletta.

Pitää täysin paikkansa, mitä Israelista sanot – ei heidän kansantaloudellaan hankita eikä ylläpidetä kaikkea sitä, mitä Setä Samuli antaa lahjaksi. Viron ja muiden Baltian maiden kannalta pointti on siinä, että ne eivät ole mitään vapaamatkustajia, mutta NATO on pannut sinne omat miehensä ja kalustonsa pantiksi ja jos tosi paikka tulee, seuraa perässä moninkertainen määrä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asiaa käsiteltiin paraatilähetyksessä. Siinä käsiteltiin esimerkiksi panssarivaunuhankintoja ym. juuri niitä taistelupanssarivaunuja ja it-ohjusjärjestelmiä Viron on vaikeaa saada hankituksi ilman "asevelihintoja".

Kysymys ei ole vapaamatkustamisesta vaan turvallisuusinvestointikohteista, joita esimerkiksi USA arvioi. Ei näytä olevan Baltia kovin korkealla siinä listassa.

"NATO on pannut sinne omat miehensä ja kalustonsa pantiksi ja jos tosi paikka tulee, seuraa perässä moninkertainen määrä."

Tämä riippuu Naton yhtenäisyydestä kriisitilanteessa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #5

"Kysymys ei ole vapaamatkustamisesta vaan turvallisuusinvestointikohteista, joita esimerkiksi USA arvioi. Ei näytä olevan Baltia kovin korkealla siinä listassa."

Ja missähän tuo kyseinen lista on nähtävillä, miten Baltian sijoittuminen siinä näkyy?

Ei ollut ainakaan Barack Obamalla pahemmin valittamista Baltian suhteen omana virkakautenaan Krimin kaappauksen jälkeisenä syksynä: https://www.youtube.com/watch?v=bWAnzKtFPkE

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #46

Se näkyy kalustossa.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Viron_maa...

Nimenomaan rahasta se ei ole kiinni, USA:lla ja muilla Nato-mailla on varaa panostaa tärkeimmille alueille. Tekevät sen sitten Naton kautta tai ilman sitä.

Puheita ei kannata liikaa noteerata. Teot ratkaisevat ja niissä näkyy todellinen arvostus. Aika heikosti on kaluston suhteen panostettu Viron armeijaan USA:n ja Nato-maiden suunnalta. Se on merkki siitä miten tärkeäksi alue koetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #52

Kiitos mielenkiintoisesta linkistä, jonka kautta on löydettävissä vertailun vuoksi myös Suomen maavoimien kalusto.

NATO koostuu jäsenmaidensa kansallisista puolustusvoimista kalustoineen, Pohjois-Atlantin liitolla on itsellään muutamia tutkavalvontakoneita (AWACS) monikansallisine miehistöineen. Kukin jäsenmaa päättää itse verovarojensa sijoituksesta sotamateriaaliin, 2 % BKT:sta on vain suositus, jonka Viro ylittää omalta osaltaan. Nimen omaan, rahasta se on kiinni – Baltian maiden oli uudelleen itsenäistymisensä jälkeen lähdettävä jokseenkin nollapisteestä. Kaikki sotilaallinen osaaminen pohjautui aiempaan palveluskokemukseen Varsovan liitossa.

Vuoden 1991 uudelleen itsenäistymisensä yhteydessä Viro ei voinut poliittisista syistä ostaa eikä saada lahjoituksina ensimmäistä asehankintaansa, jalkaväen aseita. Siihen tarvittiin riihikuivia dollareita, joita järjestyi myymällä neuvostoaikaiset ruplasetelit tsetsheeneille, ja sen jälkeen hankittiin Israelista Galil-rynnäkkökiväärit ja Uzi-konepistoolit (joita näkyi äskeisessä paraatissakin). Sen jälkeen oli "kättä pitempää", mutta koulutusjärjestelmä oli luotava tyhjästä ja lakiin perustuvaa sotilaallista käskyvaltaa ei ollut, vaan kouluttajilla oli lähinnä "pappien keinot" motivoida koulutettavansa. Viro liittyi Natoon 29. maaliskuuta 2004.

"Aika heikosti on kaluston suhteen panostettu Viron armeijaan USA:n ja Nato-maiden suunnalta." – Kommenttisi osoittaa, että olet käsittänyt väärin sekä Yhdysvaltain että Naton taloudellisen roolin läntisessä puolustusliitossa. Kaikki Viron tekemät puolustushankinnat ovat Nato-standardien mukaisia, eikä kenelle tahansa edes myydä Javelin-panssarintorjuntaohjuksia tai Mistral-ilmatorjuntaohjuksia. Viro maksaa hankintansa omasta pussistaan, ja näyttää tehneen edullisia kauppoja käytetyllä sotamateriaalilla (aivan kuten nuukaileva Suomikin). Puolustusmateriaalin hankinta on pitkäjänteistä suunnitelmallista työtä, ja Viro näyttää asettaneen prioriteetit järkeen käyvällä tavalla vastineen saamiseksi verovaroille.

"Teot" eivät ole ensi sijassa toisten laskujen maksamista, vaan rauhan aikana esimerkiksi tuhansien omien sotilaiden sijoittamista kalustoineen Viron valtioalueelle (mikä vastaa mittavaa taloudellista panostusta, mutta tulee liittolaismaiden omista puolustusbudjeteista), tai Viron ilmatilan suojaamista liittolaismaiden hävittäjillä. Jos esimerkiksi Yhdysvaltain joukkoja aletaan ampua kovilla Virossa, ei Pentagonissa takuulla jäädä pyörittelemään peukaloita. Koska Putinia ei haluta säikytellä turhan päiten, ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä mihinkään näyttäviin operaatioihin Baltiassa rauhan oloissa – mutta totta kai niihin valmiudet luodaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #60
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #46

#46
Ei Baltia siinä mitenkään näy.

Se on suomalais-koivistolaista tyhmänylpeyttä ja hölmöyttä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Korjaus tohon, Virolla näyttää olevan Mistral ilmatirjuntaohjusjärjestelmä.

Myös on ilmeisesti Sergei-ilmatorjuntatykkejä (oli paraatissa).

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ei sitä paraatia kalustoineen kannata ihan noin vain uskoa. Esim panssarihaupitsi Thander K9, oli Suomen omistama haupitsi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Mitä ihmeen merkitystä muutamalla tyklillä sinne tai tänne on?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Meillä suomalaisilla olisi valtavasti oppimista virolaisten isänmaallisuudesta.

Suomessa isänmaallisuudesta ei hiiskuta juuri sanaakaan. Itsenäisyyspäivä uskalletaan ja kehdataan sentään vielä jotenkin noteerata.

Sen sijaan avoin isänmaallisuus on enemmistölle kansallismielistä hapatusta, josta jokainen kunnon EU-kansalainen pyrkii voimallisesti eroon.

https://www.youtube.com/watch?v=NmmUOpLQnLs

Pekka Iiskonmaki

#2
Joku Suomessa tökkii.

Suomi on rakennettu valtiolle ja kunnille. Ei ihmisille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älähän nyt Pekka yksinkertaista asioita, kyllä Suomi on tehty myöskin iloisten veronmaksajien "kultamaaksi" :)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kuten kirjoitin aikaisemmin, isänmaallisuus rinnastetaan meillä nykyään fasismiin ja natsismiin jota se ei ole.

Avoin isänmaallisuus on siinä mielessä "kansallismielistä hapatusta" että se leimataan natsismiksi ja "rasismi".

Näin tavallinen kansa ei uskalla näyttää sitä. Pelossa että "rasismi".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko sinulla esimerkkiä antaa moisesta rinnastuksesta?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #15

Kun sanoo olevansa isänmaallinen ei rinnastusta tarvitse kauaa odottaa.
Vähän niin kuin että se koira.....

SOO sanoo olevansa isänmaallinen joukko.
Ja toisilla taitaa olla siitä (-kin) oma mielipiteensä. Ja vain sen takia että "isänmaallisuus".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Et siis löytänyt yhtäkään esimerkkiä lähdeviitteeksi väittämällesi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #19

Kyllä Juha Kuikka tiedät, että isänmaallisuus jo pelkkänä terminä ja varsinkin sisällöllisesti positiivisena 'aatteena' on likimain kokonaan vaiettu sodanjälkeisessä Suomessa. Suomettuneessa Suomessa ei isänmaallisuudelle ollut varaa antaa arvoa. Siitä ei edes puhuttu.

Isänmaallisuus on siis erittäin pitkälle poistettu yleisestä kielenkäytöstä. Sen seurauksena isänmaallisuuden ovat päässeet omimaan itselleen sellaiset järjestöt kuin esim. Soldiers of Odin. Siitä on edelleen ollut seurauksena, että isänmaallisuus on suomalaisessa keskusteluilmapiirissä haluttu demonisoida samaan epämiellyttävään kategoriaan ääriliikkeiden kanssa.

Voidaan kuvaannollisesti sanoa, että isänmaallisuus on ääriliikkeiden panttivankina.

Veteraanien kunnian tähden ja muutenkin on syytä kajauttaa: pelastakaa isänmaallisuus!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #32

Asiaa Markku!

Vaikka suomettumisen aika on kaukana esiintyy maassamme sen sijasta tänä päivänä jonkinlaista finnofobisuutta.

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157...

Hyvä blogi Hannu!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muutama hapan ja suuriääninen journalisti ei edusta enemmistöä, joka sittenkin taitaa olla melko suuri Suomessa. - Kenties tuon happaman vähemmistön harmiksi?

Pekka Iiskonmaki

''Meillä suomalaisilla olisi valtavasti oppimista virolaisten isänmaallisuudesta.''

Ei kai sentään. Minä olen pitänyt suomalaisuutta ammattina.

Pekka Iiskonmaki

''Elagu vaba Eesti!''

Tänan!

Lennart Meri totesi eräässä puheessa jotenkin näin:

Meie eestlased pole rikkad, aga Eesti on rikas.

Sest Eestil on Eesti rahvas.

Viro käytti puolustumenoihin ilman velkaa 2,2%/BKT.

Tänä vuonna siis lähes 500 miljoonaa euroa.

Lisäksi on Kodukaitse, jolla on oma budjetti. Se kasvaa joka vuosi ja nauttii kansan suosiota.

Riigikaitse arengukava

Riigikaitse arengukava käsitleb aastaid 2013‒2022 ning see asendab seni kehtinud sõjalise kaitse arengukava 2009‒2018.

Eeloleva kümnendi jooksul kasvab Eesti sõjaline kaitsevõime oluliselt.

Kaitseväe kiirreageerimisstruktuuri hakkab eelmises arengukavas ettenähtud 18 000 asemel kuuluma üle 21 000 inimese, nende seas praeguse 3100 asemel ka 3600 tegevväelast.

Eesti põhivalmidus- ja täiendreservi arvatakse kõik Kaitseväes ajateenistuse käigus välja õpetatud reservväelased ning sinna kuulub kokku 60 000 inimest. 2022. aastaks kasvab põhivalmidus- ja täiendreserv 90 000-ni.

Luuakse kaks täielikult mehitatud, relvastatud ja varustatud jalaväebrigaadi, millel on kiirreageerimisvõime.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Minua ilahdutti se, että presidentti Kersti Kaljulaid tervehti paraatissa kunniavartion sotilaita epämuodollisella sanalla "tervist" eli terve! Kansa kuuluu tuollakin tavoin olevan Viron turvallisuusratkaisun takana, eikä vain vuonna 1940 tehdystä katkerasta myöntyvyysvirheestä viisastunut valtiojohto. Ei enää koskaan tuumaakaan periksi idän maahantunkeutujille!

- Onneksi olkoon vielä kerran Viro 100, Palju õnne ja ilusat iseseisvuspäeva Eesti Vabariik! - Pasila, eikun Facebook, Viron ja Suomen yhteinen kansallislaulu viroksi: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
https://www.youtube.com/watch?v=yS_IHqUOMrs

Viron vapaussota 1918-20 oli vielä puhtaammin vapaussota kuin meidän 1918 sotamme ja ihan yhtä dramaattinen kuin Suomen itsenäistymisvuodet 1917-20. Eikä myöskään Viron 2. itsenäisyystaistelu noin 1989-1993 ollut helppo sekään.

Vuoden 1991 uusitsenäisyysjulistus ei ollut läpihuutojuttu, eikä naapurienkaan tuki ollut itsestäänselvyys. Presidentti Koivisto suhtautui virallisen nuivasti Baltian maiden uudelleenitsenäistymiseen syyttäen jopa Hesaria neuvostovastaisuudesta, kun se julkaisi peräti värikuvia Vilnan verilöylystä tammikuussa 1991, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251010-o... - Ulkoministeri Paavo Väyrynen puolestaan asettui vielä 1993 tukemaan Gennadi Janajevin stalinistijuntan vallankaappausta ja paluuta Neuvostoliittoon.

Monet yksityiset suomalaispiirit kuitenkin tukivat Viroa. Ja jotkut ymmärsivät lisäksi myös Neuvostoliiton ja Stalinin rakentaman rautaesiripun hajoamiseen liittyvän Suomi-linkin: samana vuonna kuin Viro itsenäistyi uudelleen, voimistui myös keskustelu Neuvostoliiton 1939-47 ryöstämien itsenäisen Suomi-neidon alkuperäisten alueiden palauttamisesta, ks. esim. https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
"Manu" saikin sittemmin kansalta toisenkin liikanimen: "Mauno Primorsk, entinen Koivisto".

Presidentti Ahtisaari taas ymmärsi Karjalan pakolaisena itsekin, minkälaisessa historiallisessa tilanteessa oltiin, ja sanoi kesäkuussa 1999 julkisessa puheessaan, että Karjala-keskustelu on paitsi oikeutemme myös velvollisuutemme. Valitettavasti hänen seuraajansa oli alusta lähtien liian otettu varhaisen tukijansa Vladimir Putinin huomiosta oivaltaakseen kansallista etuamme. Niinistö on toistaiseksi osoittanut vain vähäistä kiinnostusta, mutta toisella virkakaudellaan häntä eivät enää rajoita epävarmat kannatusgallupit seuraavaa kautta ajatellen.

- Siis mikä etteivät presidentit voisi kantaa kansakunnan sydäntä lähellä olevia asioita myös maltillis-tolkullisen tyylikkäästi julkisuudessa esillä pitäen, ks.
- http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251301-s...
- http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250162-e...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tervis" on muodollisempi tervehtimismuoto eestiksi kuin "tere", jota käytetään arkikielisemmin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt joudun kun en osaa itse viroa tukeutumaan ihan vaan nettisanakirjoihin, joista yhden mukaan tuo sinun 'tervis'-sanasi tarkoittaa terveyttä, mutta Viron presidentin paraatijuhlassa käyttämä 'tervist!' on suomeksi lähinnä terve, moi, hei, eli vastaa uskoakseni ehkä suomen rennohkoa ilmaisua 'tervehdys' ks. http://www.sanakirja.org/search.php?id=1405697&l2=17

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Niin, tuo t-kirjain jäi pois, mutta kyllä "tervist" on muodollisempi.
Se opetettiin meille aikoinaan eestin kielen kurssilla. Etsin hiukan netistä myös:

"Hello.
Tere. (TEHR-reh); (rarely, more formal) Tervist. (TEHR-veest)"

https://wikitravel.org/en/Estonian_phrasebook

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #23

Tuo jenkkiläinen 'ääntämisohje' hilpeyttää muuten asiallisen kommenttisi ;)

Mutta lienemme samaa mieltä siitä hienoisesta erosta, että 'Tervehdys sotilaat - Tervehdys rouva presidentti!' kuulostaa jotakuinkin ihan vähän kansanvaltaisemmalta/epämuodollisemmalta kuin 'Hyvää päivää sotilaat - Hyvää päivää herra presidentti'.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #23

"Tervist" on muodollisempi, aivan oikein.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

'Oikea muoto on "Tervist".'

Miten suomentaisit sen sanatarkasti, tai siis oikeasävyisesti?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #28

Tervehdys lienee lähinnä.
Kysyin tuota virolaiselta ystävältäni ja hänen mukaansa Tervist - tervehdystä käytetään kun "tarvitaan" etikettiä eli vähän "juhlallisuutta".
Sinänsä, tere on lyhennys tuosta tervist-sanasta.

Mutta se ei ole hei tai moi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

Muodollisempi kuin hyvää päivää vai terve? HS-sanakirjan mukaan tervist tarkoittaa terve, moi, hei tms. http://www.sanakirja.org/search.php?id=1405697&l2=17

Siis: onko viron 'tervist' muodollisempi kuin suomen 'hyvää päivää'?

Jotenkin tuntuisi, että tervist vastaa suomen ilmaisua 'tervehdys!' joka on rennompi kuin hyvää päivää.

Jaaha, vastasitkin jo "Tervehdys lienee lähinnä."

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Toki täytyy muistaa, että tilanne Venäjällä ei ollut vielä vakiintunut siihen mitä se sitten muutamia vuosia myöhemmin oli. Jos Koivisto, olisi ottanut kantaa jyrkästi Viron puolesta ja Venäjällä olisivat vanhan vallan kannattajat päässeetkin niskanpäälle, niin montako prikaatia Koivistolla olisi ollut lähettää Suomesta Viroon ? Tai montako prikaatia Ruotsi, joka kovasti kyllä jo silloin hehkutti solidaarisuutta Virolle, olisi lähettänyt Viron avuksi.

Suomi oli silloin Koivistonkin aikana yksin edelleen Venäjän kyljessä eikä ollut vielä edes EU:ssa. Tokihan Suomessa Suomi tuki salaisesti Koiviston aikana Viroa:

Lainaus Wikipediasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viro#Suomen_salainen...

"Heikki Rausmaan väitöskirjan mukaan Viro alkoi vuodesta 1988 rakentaa demokraattisen markkinatalouden perustaa. Tällöin Suomi linjasi salaa tukevansa Viroa maksimaalisesti. Presidentti Mauno Koivisto ohjeisti ministereitä, että tuen voi kanavoida kulttuurin nimissä. Poliittisempi rahoitus hoidettiin helmikuusta 1989 Tuglas-seuran kautta, ja seurasta tulikin virolaisten tukikohta Helsingissä. Ulkoministeri Lennart Meri oli ahkera vierailija. Muut Suomen ministeriöt tukivat Viron infrastruktuuria, yksityistiloja, koulutusta, terveydenhoitoa ja paikallishallinnon uudistamista. Viisumien määrä Suomeen nousi 4 200:sta peräti 94 000:een vuosina 1988–1990. Myös kunnat, järjestöt, puolueet ja yksityishenkilöt tukivat Viroa. Helmikuussa 1990 Viro julisti päämääräkseen täyden itsenäisyyden, mutta Koivisto ja Harri Holkerin hallitus jatkoivat tukea hiljaisesti sen jälkeenkin."

Suomesta tarjottiin myös Viron itsenäistyttyä sotilaallista koulutusta ja neuvotaan. Koivisto oli tällöin edelleen presidentti, eikä moista vapaaehtoistakaan apua olisi voitu tarjota ilman hänen suostumustaan.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Viron_pu...

"Viron sosialistisen neuvostotasavallan lakattua olemasta olemassa Neuvostoliiton hajottua 1991 sekä Viron tasavallan tultua tunnustetuksi itsenäisenä valtiona Suomessa noin 90 ei-vakinaisessa palveluksessa olevaa upseeria alkoi omin kustannuksin 1992–1994 tukea Viron puolustusvoimien uudelleen perustamista Venäjän federaation asevoimien poistuttua Viron valtioalueelta. Tukea Viron puolustusvoimille sen palveluksesta eronneille tai eläkkeelle siirtyneille pidettiin sallittuna, koska toiminta ei vaikuttanut asianomaisten asemaan reservissä sodanajan sijoituksen poistamisena tai heikentämisenä. Toisaalta selkiytymättömässä ulkopoliittisessa tilanteessa ei haluttu, että Suomen valtio ryhtyisi näkyvästi tukemaan Viron tasavaltaa. Venäjän federaatiolla ja Viron tasavallalla oli ja on edelleen eräitä avoimia kysymyksiä, muun muassa valtioiden rajan lailliselta pohjalta määrittävää rajasopimusta ei ole määritelty vielä loppuun. "

Koivisto, kun oli vanha kaukopartiomies, halusi aina ensin varmistaa, mitä edessä oli, ennen kuin toimi. Mutta kun hän sitten toimi, niin silloin tapahtui. Siitä on mm. Suomen liittyminen EU:hun oiva esimerkki.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olihan siellä eestiläisillä lainakalustoa Suomestakin, suomalaisia reserviläisiä marssimassa Kaitseliidin joukoissa, ilmassa pörräsivät USA:n F-16 koneet, kaikki neljä.
Lippujoukkueita, lippuvartioita laskin vierasmaalaisina yhdeksän.
Se eestiläisten aivan oma kalusto ei ollut yhtään parempi kuin vuosi sitten.
Katselin muuten paraatin eestin tv:n kautta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kyllä ylilentoja tekivät USAF:n F-16:n lisäksi ainakin L'Aeronautica Militare'n Eurofighter EF-2000 Typhoonit, ihan siivosti ja ilman jälkipolttoa.

Tarkoitatko, että jo vuosi sitten eestiläisillä oli Hägglundsin CV90 -rynnäkköpanssarivaunut, käytettyinä Alankomaista ostettuina? Ei paha, ja varmaankin yhtä hyvää vastinetta rahalle kuin ovat Suomen Alankomailta ostamat MLRS -järjestelmät ja Leopard 2 A 6 -vaunut.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tulee myös huomata että virolaiset, pääministerin johdolla, puheissaan korostavat kansallismielisyyttä.
He sanovat että virolaisten tulee siirtää virolaisuutta lapsilleen ja lastenlapsilleen.
Meillähän kansallismielisyys on kirosana. Ja vain sen takia että vihervasemmisto ja nk. "suvaitsevat" Tarja Halonen etunenässä, ovat sen sotkeneet kaiken maailman fasismiin ja natseihin.

Natsit olivat Saksassa Kansallissosialisteja, siis sosialisteja.

Presidentti Kaljulaid yhtä vähän kuin pääministerikään, korostaa puheissaan "monikultturisuutta".
Virolaiset ymmärtävät vielä että kansan yhtenäisyys on sen tärkein voima, ei mikään "monikulttuurisuushapatus".

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Niin meilläkin kansallismielisyyttä itsenäisyyden alussa, tosin silloisella vähäisemmällä medialla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hienoja kuvia bloggaajalta arvokkaasta juhlapäivästä!

Uudelleen itsenäistyneessä Virossa on ollut luonnollista mennä osaksi suuria lännen rakenteita niin taloudellisesti kuin sotilaallisesti. Vuonna 2004 maa hyväksyttiin muiden Baltian maiden tavoin puolustusliitto Naton jäseneksi ja samana vuonna myös sen haave EU-jäsenyydestä toteutui. Euroopan yhteiseen valuuttaan Viro pääsi mukaan 2011.

Virolaiset ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa EU:n, euron ja Naton kanssa. Siellä ei ole sellaista Eurooppa-allergista populistista liikettä kuin meillä.

Kirjoitin tällaisen kirjoituksen Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi:

Suomi sai uuden esikuvan

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242589-nakokulma-...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Paljon kiitoksia! Ehdotan Uudelle Suomelle ainakin kokeilua kansalais-kuvajournalismin saralla, jolloin lukijat voisivat esittää vakiopaikalle lehdessä "visuaalisia Puheenvuorojaan" joko esikarsinnan suorittavan toimituksen tai koko lukijakunnan äänestettäväksi vaikkapa viikoittain – voittajien palkinnoiksi kävisivät esim. median verkostojen avulla järjestettävät tilaisuudet kuvaamiseen tilanteissa ja paikoissa, joihin tavallisella amatöörikuvaajalla ei ole normaalisti pääsyä.

Valokuvausharrastuksen yleistymisen myötä uskaltaisin veikata kuville korkeata tasoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Viro ansaitsee suuret onnittelut. Enoni oli Virossa ilman vanhempiensa lupaa ns. ratsulähettinä avittamassa maata itsenäiseksi ennen vuotta 1920 eli Tarton rauhansopimusta.
---
Viro on todellakin joukolla kohtalaisen tyytyväisenä EU:n kannalla. Motiivikin on, sillä saahan se nettona unionilta noin 3,5% bkt:staan. Jos Suomi saisi saman edun, summa olisi meille nettosaamisia n. 6,5 mrd€.
Mitä sitten tapahtuu, kun tuo tulonsiirto vähitellen kutistuu ja maa pakotetaan EU:n taakanjaossa ottamaan vastaan esim. 10-20.000 kansainvaeltajaa?

Allergisten oireiden puutteella voi olla hyvän diagnoosin jälkeen ihan rationaaliset syyt... :-)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Päinvastoin kun Suomi, Viro on taloudellisesti hyötynyt EU jäsenyydestään eli ovat pitäneet puolensa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Monella tapaa. Yksi tärkeimmistä oli valuuttakurssi kun he siirtyivät Euroon.
Kruunu asetettiin oikeaan arvoonsa suhteessa maan tuottavuuteen toisin kuin meillä.
Meillä mentiin Euroon liian korkealla markan kurssilla ja siitä maksamme edelleen.

Oikeas kurssi olisi ollut lähempänä 8 mk / Euro.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Etsiskelin kuvaa Viroon sotaharjoituksiin tuodusta Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä, joka myös oli paraatissa.

Patriot on ollut jo aikaisemmin Liettuassa ja Ruotsissa sotaharjoituksissa.

Suomi ei moista huoli edes näytille. Miksiköhän?

Ehkäpä täälläkin kymmenien vuosien päästä. Näin nuo muut Itämeren länsimaat ovat meitä tässäkin edellä...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

En valitettavasti päässyt näkemään Patriot-järjestelmää omalta kuvauspaikaltani, eikä väentungoksessa päässyt enää liikkumaan paraatin alettua.

YLE Areenan videolta https://areena.yle.fi/1-4360758
Patriot-ohimarssi löytyy kohdasta 01:18:25 alkaen muutaman sekunnin väläyksenä. Se muistuttaa ulkoisesti marssilla olevan NASAMS -järjestelmän laukaisuajoneuvoa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaisten isänmaallisuutta kokeiltiin NL:n toimesta 1939-44 ja hyväksi se havaittiin. Suomalaisten tapa suhtautua isänmaahansa matalan profiilin kautta on mielestäni oikea tapa ja kyllä suomalaiset osaavat puolensa pitää, mutta se tapahtuu suuremmin metelöimättä ja hyvä niin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kovin on jäänyt lyhyeksi "isänmaallisessa historiankirjoituksessa" Hitlerin Saksan ja natsihallinnon komennon aika Virossa. Ymmärrän yskän.

Natsi-Saksa miehitti Viroa yli kolme vuotta 1941-44. Miehitystä tukivat Viron suojeluskunnat (Kaitseliit) ja natsit. Natsien rinnalla taisteli nykytiedon mukaan 6000 virolaista. Osa heistä osallistui, mm. Suomessakin palvotut metsäveljet, Viron keskitysleireillä juutalaisten joukkotuhontaan.

Virossa tapettiin kolmessa vuodessa yli 10 000 juutalaista ja maa julistettiin Hitlerin toimesta ja kunniamerkeillä Euroopan ensimmäiseksi juutalaisvapaaksi (Judenfrei) maaksi. Viron tuhoamisleireillä tapettiin myös iso joukko inkeriläisiä, virolaisia kommunisteja ja vastarintataistelijoita.

Virolaiset natsit osallistuivat joukkotuhontaan myös Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä lähteestä nuo tiedot ovat peräisin? Millä paikkakunnilla Viron keskitysleirit olivat?

Entäpä NKVD:n joukkotuhonta Virossa 1939-41 ja 1944– kommunistien myötävaikutuksella sekä kyyditykset Siperiaan ja Vankileirien saaristossa tapetut?

"Tallinnan vanhassakaupungissa, Pagari-katu 1:n kellareissa toimi yksi neuvostoajan pelätyimmistä tutkintavankiloista. Nyt kenen tahansa aiheesta kiinnostuneen on mahdollista nähdä, millaisissa tiloissa ja miten kommunistihallinto puristi tunnustuksia ideologisia vastustajistaan.

Pagari-katu 1:n rakennuksesta tuli kauhujen talo lokakuussa 1940. Sinne perustettiin Neuvostoliiton sisäasiain kansankomissariaatin (NKVD) Viron osaston valtiollinen turvallisuushallinto, joka oli aloittanut toimintansa eli vastustajiensa pidätykset jo kesäkuussa 1940, kun Viro miehitettiin. Kuulusteltavia hakattiin, kidutettiin ja lähetettiin sitten tuomioistuimeen, joka tuomitsi heidät kuolemaan tai pitkään vankeuteen vankileirille.
Vuonna 1941 talon kellareihin rakennettiin sellit, jotka yhä symboloivat kommunistista terroria. Vankilaa käytettiin vain 1950-luvulle saakka, mutta sen tapahtumat ovat syöpyneet syvälle ihmisten mieliin.
Pagari-kadun vankila on hiljainen ensikäden todistaja. Jokaisella huokosellaan ja seinän rakosellaan se kertoo niistä räikeistä ihmisoikeusrikoksista, joihin Neuvostoliiton hirmuhallinto syyllistyi."

Virolaiset kertovat kokeneensa kaksi totalitäärisen valtion miehityshallintoa, Hitlerin Saksan kansallissosialismin ja Stalinin/Hrustshevin/Brezhnevin kommunismin, joten heillä on ollut tilaisuus verrata niitä keskenään. Heistä monien mielestä kommunismi oli kokemuksena pahempi.

Viru-hotellissa toimiva KGB-museo kannattaa käydä katsomassa opastetulla kierroksella, joka osoittaa havainnollisesti neuvostoyhteiskunnan sairaan vainoharhaisen ilmapiirin.

Viro itsenäistyi uudelleen 20. elokuuta 1991 Neuvostoliiton keskusvallan ja Mihail Gorbatshovin aseman horjuessa, ja sen jälkeen virolaiset ovat päättäväisesti varmistaneet, ettei paluu totalitääriseen painajaiseen tule enää heidän osakseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rauno kirjoittaa taas omaa väritettyä totuuttaan tapansa mukaan.
Tartossa muuten on toinen kammottava kauhujen kellari, josta näkee lähinnä painajaisia kun siellä on kerran käynyt. Seinät jopa huutavat tuskaa ja kärsimystä ja kun vielä lukee seiniltä kaikki dokumentit, niin selkäpiitä suorastaan karmii...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #47

Ei ole väritettyä. Se on totuus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #61

Rauno, pitänee pyytää sinulta anteeksi omaa tietämättömyyttäni, etteikö saksalaiset olisi pitäneet omia tuhoamisleirejään myöskin Virossa.

Siis nöyrä anteeksipyyntöni. Pitänee taas paikkansa viisas lause: Lue enemmän, niin luulet vähemmän.

Olen lukenut useita kirjoja saksalaisten tuhoamisleireistä, mm. Wolfgang Benz, "Holokausti", joka kertoo tarkemmin lukuja, karttoja ja paikkakuntia missä keskitys-ja tuhoamisleirejä sijaitsi. Siinä ei ollut yhtään mainintaa Virosta ja täten oletin juutalaisten viedyn muualle saksalaisten toimesta. Nyt luin kuitenkin Wikipediasta lisää ja tulos oli tämä:

"Kloogan keskitysleiri oli Viron Kloogassa natsimiehityksen aikana toiminut työleiri, joka päättyi noin 2 000 juutalaisen murhaan 19. syyskuuta 1944.
Kloogan keskitysleiri perustettiin syyskuussa 1943 Vaivaran keskitysleirin alaisuuteen. Vangit olivat Liettuan Vilnasta ja Kaunasista sekä Latvian Salaspilsista tuotuja juutalaisia. Vankeja oli leirillä noin 2 000. He työskentelivät Kloogan seudun teollisuuslaitoksissa, muun muassa puusepänverstailla ja betonitehtailla."

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Viru-hotelli oli rakennettu "mikrofonibetonista".

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Hannu, kiitos hyvistä kirjoituksistasi.

Kuitenkin, miksi vain hyökkäät tuota edellistä vastaan esittämällä suuren joukon kommunistien tekemiä kauheuksia. Niitä ei liene kukaan kiistä?

Minua kiinnostaa tietää onko noissa natsiväitteissä perää?

Siltä osin uskoisin että sellaistakin on pahtunut koska kakissa natsien miehittämissä valtioissa oli myös ”kotinatseja”.
Hiljattain tuli dokumenttia Liettua tapahtumista. Eivätkä ne olleet aivan miellyttäviä.

Minua siis kiinnostaa se mitä on tapahtunut, eivät mitkään propagandistiset väitteet.

Tunnen paljon virolaisia enkä ole millään tavoin ”virolaisvastainen”.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #51

Kiitos!

Niinhän minuakin kiinnostaa tietää, onko Raunon natsiväitteissä perää – siksi kysynkin tietolähteistä sekä keskitysleirien paikoista. En ole tähän mennessä nähnyt noista aiheista kunnollista tieteellistä historiankirjoitusta, mutta propagandaa sitäkin enemmän. Eivät natsit toki mitään pulmusia olleet hekään, joskaan he eivät tuhonneet Viron väestöä ja kulttuuria samassa mitassa kuin kommunistit paljon pitemmällä valtakaudellaan.

Tallinnan miehitysmuseossa on erään 1939-40 maansa pettäneen keskeisen virolaiskommunistin veistosmuotokuva sijoitettuna paljon puhuvasti lattian rajaan – sen alemmaksi ei pääse.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #64

Olen nähnyt erinäisiä Leninejä ja Stalineja erilaisissa varastoissa rojukasoissa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #64

Rauno: "Virossa tapettiin kolmessa vuodessa yli 10 000 juutalaista ja maa julistettiin Hitlerin toimesta ja kunniamerkeillä Euroopan ensimmäiseksi juutalaisvapaaksi (Judenfrei) maaksi. Viron tuhoamisleireillä tapettiin myös iso joukko inkeriläisiä, virolaisia kommunisteja ja vastarintataistelijoita."

Ylläolevat väitteet ovat kaiketi aika lailla todenperäisiä. Tapettujen juutalaisten määrä saattaa olla yläkanttiin. Joka tapauksessa historiallinen fakta on esimerkiksi Kloogan keskitysleiri. Kävin viime vuonna siellä paikan päällä ja näin vaikuttavat muistomerkit. "Vuonna 1994 Viron ja Israelin valtioiden edustajat paljastivat muistomerkin juutalaisuhrien muistoksi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kloogan_keskitysleiri

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Viime vuosikymmenellä löysin kirpputorilta erittäin mielenkiintoisen kaksiosaisen kirjasarjan ”Kriisien ja sodan maailma”. Kirjat on kirjoittanut V.J. Vatanen. Kirjat julkaistiin sota-aikana vuosina 1942 ja 1943. Toisessa osassa kerrotaan Viron kohtalosta.

Faktaa:

”Joulukuussa 1941 käytettävissä olleiden laskelmien mukaan oli Venäjälle vietyjä tai mobilisoituja kaikkiaan 60.911 henkilöä, siis noin 6 % maan koko väkiluvusta. Surmansa saaneita oli 1.178. Kohtalokkainta oli kumminkin, että kansa oli kadottanut kaikkein parhaimman aineksensa, elinvoimaisimman kulttuurikerroksensa, koko elämänsä arvokkaimman ruokamullan. Virolainen sivistyneistö oli nimittäin menettänyt noin 20.000 jäsentään, joukossa ehkä suurin osa maan johtavia miehiä ja naisia eri aloilta.” (s. 332 - 333).

”Niinpä Viron itsehallinnon johtajaksi nimitetty tri Hjalmar Mäe ilmoitti, että bolshevikeilta tavattujen papereiden mukaan oli heidän aikomuksenaan poistaa maasta ennen pitkää yli 700.000 virolaista, siis 2/3 koko kansasta. Vain 380.000 virolaista olisi jätetty vielä kotimaahansa – toistaiseksi. Sijaan olisi tietysti tuotu venäläisiä. ” (s. 334).

Oli täysin ymmärrettävää, että Viro liittyi heti Natoon, kun siihen tuli mahdollisuus.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Olihan suomalaisillekin varattu jo paikka Talvisodan jälkeen Katyniin.
ks.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/katyn...

Ja osattiinhan sitä Suomessakin suunnitella. Jatkosodan jälkeen kommunistijohtoinen Valpo laati omat listansa niistä suomalaisista, ns. Siperian listan, jossa määritettiin ne suomalaiset, jotka teloitettaisiin tai lähetettäisiin Siperiaan sen jälkeen kun Suomessa saataisiin aikaan vallankumous tai Neuvostoliitto miehittäisi maan.
ks. https://seura.fi/asiat/historia/siperian-lista/

No kommunistithan eivät onnistuneet tekemään Suomessa vallankumousta eikä Neuvostoliitto lähtenyt yrittämään Suomen miehittämistä. Valpo onnistui hävittämään listansa, joskin osa niistä säilyi.

Läheltä on liipannut Suomessakin, että meillä olisi koettu samoja kohtaloita, kuin Virossa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #62

Kuinka se on mennyt kaikissa maissa joissa kommunistit ovat ottaneet vallan?
Onko yhtään maata jossa ei olisi teloitettu / karkotettu asukkaita?
En ainakaan tiedä.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #62

"Höpö höpö" - kas, siinä meillä on tiivistettyinä kaikki Yökansan Panomien Rauno-lintusen neuvostofasismia ylistävät ja historiaa vääristelevät livertelyt.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Virossa toimi 1941-1944 noin 30 keskitysleiriä. Suurimpia olivat Kloogan ja Jägalan tuhoamisleirit, joissa surmattiin joukkotuhonnan aikana tuhansia ihmisiä.

Toimittaja Lena Hietanen: "Teloittajina toimi erityinen teloituskommando Tallinnasta, 6-8 henkeä. Jägalan leiristä paikalla oli Laak. Hän johti kuopassa teloituksia. Hän johti teloittajia.

Sinä päivänä tapettiin noin 900 ihmistä.

Kuopan täyttyessä Gerretsin oli aina helpompi nähdä teloittajat, sillä ruumiiden keko kohosi heidän jalkojensa alla. Teloitusta johti koko ajan Laak. Lopulta murhaajat ampuivat uhrejaan kuopan reunalta, sillä ruumiiden päällä oli vaikea seistä. Keko alkoi keinua. Lopuksi kuoppa jäi liian pieneksi ruumiille ja niiden määrä nousi reunojen yläpuolelle. Jotkut olivat vielä elossa."

Gerrets oli yksi sotarikoksista tuomittu virolainen Omakaitsen natsi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä lähteistä tiedot Viron keskitysleireistä ovat peräisin?

Kyllähän tuo teloittaminen kävi ihan ammattimaisella rutiinilla puna-armeijassakin: https://www.youtube.com/watch?v=N1aFsh5WLII

Väkivaltapornon asteelle vietyä teloittamispropagandaa löytyy yllin kyllin toisen maailmansodan itärintaman molemmin puolin, joten sillä on turha nokitella kisassa "kumpi oli julmempi". Solzhenitsyn kuvaa romaaneissaan varta vasten joukkotuhontaan luotua organisaatiota.

Sotarikoksista tuomituiksi tulivat kiduttajat ja teloittajat lähinnä hävinneeltä osapuolelta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Hannu, kysyin asiaa virolaiselta ystävältäni ja hän vahvistaa että nuo tiedot ovat tosia. Siis nuo Klooga, Jägala ym.
Virossa ovat tällaisissa asioissa rehellisiä. He eivät yritä peitellä omia mokiaan kuten meillä täällä. Kyseinen henkilö ei ole mikään kommunisti.

Turban sinä noita puna-armeija teloituksia kerrot. Ne ovat tosiaasioita ja uskoisin että kaiikki tietävät niistä ja harva taitaa edes yrittää kiistää. Eivät ne oikeuta mitään etenkin kun nämä toiset tekijät ovat olleet ilmeisestikin virolaisia natseja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #67

Mitä Viron uudelleen itsenäistymisen 1991 jälkeen kirjoitettu tieteellinen historiantutkimus kertoo, toisaalta kommunistien, toisaalta natsien Virossa tekemästä joukkotuhonnasta?

Ystävät ja kylänmiehet voivat olla tai sitten olla olematta luotettavia tietolähteitä, mutta ihmettelen sitä, jos Viron tiedeyhteisö ei pyrkisi lainkaan tutkimaan kansallista historiaa merkittävien tapahtumien osalta (vrt. Suomen Sotasurmat -projekti). Ja kyllähän kommunistikin voi puhua totta. Tieteellinen analyyttisyys ja totuuden etsintä vain jää puuttumaan jos paisutellaan yksipuolisesti toisen osapuolen tekemisiä.

Puna-armeijan tekemästä joukkotuhonnasta muistuttelen tasapainon vuoksi Raunoa, joka kiipeilee joukkohautojen ruumiskasoissa ja höpöhöpöttelee sille mahdollisuudelle, että suomalaisten varalle olisi ollut mitään vastaavia sunnitelmia. Ei tasapainoinen tapahtumien kuvaus ole minkään oikeuttamista, eivätkä fanaattiset (minkä tahansa) totalitäärisen ideologian kannattajat ole koskaan kaihtaneet julmuutta eivätkä väkivaltaa alistaessaan muita valtaansa.

* * *

Noin laajemmassa katsannossa onkin erikoista, kuinka kansa voi parhaiten suojautua siihen kohdistuvalta alistamiselta ja väkivallalta hankkimalla keinot ja välineet torjua hyökkääjän väkivalta järjestäytyneen puolustuksen käyttämällä väkivallalla.

Ihminen kuolee, kun aivokudoksesta loppuu happi. Kaikki historian kuluessa käytetyt tappavat aseet ovat perustuneet viime kädessä sen aiheuttamiseen välillisesti lukuisin eri tavoin, toinen toistaan monimutkaisempaa teknologiaa hyväksi käyttäen, samalla pyrkien turvaamaan omien aivojen hapensaannin jatkuvuus. Tässä kehitettyä laajaa ja monipuolista osaamista nimitetään sotataidoksi, ja sitä käytetään usein toisten alistamiseen tai alistamisyritysten torjumiseen.

Aika ajoin esiintyy idealisteja, jotka uskovat jonkin aatteen muuttavan ihmiskunnan kilpailun vallasta ja lopettavan pyrkimyksen muiden alistamiseen. Kukapa ei löytäisi parempiakin sijoituskohteita varallisuudelleen kuin aivojensa turvaaminen tappavalta hapenpuutteelta. Silti, mikään aate tai uskomus ei ole pitemmällä aikavälillä kyennyt vakuuttamaan ihmiskuntaa niin, että tappavan voiman käyttömahdollisuudesta olisi sen keskuudessa kokonaan luovuttu.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minulla on sanonta: ”Ihmiseen istutettu omatunto on merkki Jumalan olemassaolosta.” Sen paaduttaminen ja kieltäminen madaltaa ihmisen kynnystä astua pahuuden teille. Bolsevismin ja natsismin perimmäisenä tarkoituksena on alistaa tavallinen ihminen orjan asemaan ja ”pelinappulaksi” järjestelmän käyttöön ja riistää häneltä tarpeen vaatiessa ihmisyyden perusoikeudet. Järjestelmä määrää. Bolsevismissa ja natsismissa en näe muuta eroa kuin siinä, että toisessa paita on punainen ja toisessa on musta.

Bolsevismiin liittyen suuresti arvostamani edesmennyt Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn (1918 - 2008) on sanonut ”jos minua tänään pyydettäisiin muotoilemaan mahdollisimman tiiviisti tuhoisan vallankumouksen keskeinen syy, vallankumouksen, joka nieli noin kuusikymmentä miljoonaa ihmistä omasta kansasta, en voisi ilmaista sitä täsmällisemmin kuin toistamalla: ”Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan.” Lähde historioitsija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemen kirja: ”Solženitsyn – elämä ja eetos” sivu 261.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ohessa hieman Leena Hietasen taustoja:

"Leena Hietanen on herättänyt huomiota myös virolaisia ja Viron valtiota koskevilla, provosoivilla lausunnoillaan. 26. maaliskuuta 2009 Yle TV1-kanavalla A-talk-ohjelmassa häneltä kysyttiin, onko hän kutsunut blogissaan Viron kansaa ”rikollisen tyhmäksi” oli vastaus myöntävä. Tallinnan patsasmellakoista hän totesi, että ”Putinilla olisi ollut oikeus lähettää tankit Viron kaduille.” 16.6.2008 Hietanen kirjoitti yhdessä Petri Krohnin kanssa Eesti Ekspressin nettisivuille pamfletin, jossa he kutsuvat Viroa fasistiseksi apartheid-valtioksi.[3][4]"

"Hietanen on perustanut ”Suomen Antifasistisen Komitean” yhdessä Johan Bäckmanin kanssa.[5]"

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Leena_Hietanen

Ja tämän linkin kautta voi lukea hänen sanomisiaan:

https://fi.wikiquote.org/wiki/Leena_Hietanen

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Alla luettelo keskitysleireistä Virossa -43 - -44.

On jollain tavoin tarpeetonta käydä henkilön kimppuun kuten Hietasen. (En edes tiennyt ennen tätä kuka hän on)

Lisäksi, Seppo Zetterberg: Viron historia, Suomalaisen kirjallisuuden seura, Sivut 647, juutalaisten kohtalo. ( Viron turvallissuspoliisi ja SD ) joka jakautui saksalaiseen ja virolaiseen turvallisuuspoliisiin jossa oli virolainen henkilöstö.

Viroplaiset kuitenkin itse myöntävät tällaistakin tapahtuneen.

Koonduslaagrid aastatel 1943–1944[muuda | muuda lähteteksti]
Vaivara koonduslaager I ja II, sest tegelikult asus Vaivaras 2 laagrit: raudteejaama lähedal ja Vaivara õlitehase lähedal;
Viivikonna koonduslaager I ja II
Klooga koonduslaager (1943–1944)
Jägala koonduslaager
Narva-Ost koonduslaager
Narva-Jõesuu koonduslaager
Soski koonduslaager Vasknarva vallas
Auvere koonduslaager
Kerstova koonduslaager ehk Putki koonduslaager Kose vallas Viru maakonnas
Ereda koonduslaager Eredal ja töökommando Kohtlas
Jõhvi koonduslaager
Kuremäe koonduslaager
Kunda koonduslaager
Kiviõli koonduslaager
Pankjavitsa koonduslaager Petserimaal
Petseri koonduslaager
Ülenurme koonduslaager
Kudupe koonduslaager
Goldfieldsi koonduslaager Kohtla õlitööstuses
Lagedi koonduslaager

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #70

Lähdekritiikki ei suinkaan ole tarpeetonta eikä henkilöön käyvää pyrkimyksessä etsiä historiallista totuutta, vaan aivan normaalia käytäntöä tutkimustyössä. Jos menettää uskottavuuttaan, silloin menettää myös arvoaan lähteenä.

Kiitos vinkistä ja yllä olevasta leirien luettelosta, Zetterbergin kirja lienee syytä hankkia luettavaksi. Kattaako se myös Siperiaan kyyditykset vaikutuksineen Viron väestökehitykseen? Maailmassa elää tänä päivänä vähemmän virolaisia kuin heitä eli v. 1940, sattuneista syistä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #74

Kyllä se käsittelee jääkaudesta EU:n liittymiseen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #70

"On jollain tavoin tarpeetonta käydä henkilön kimppuun kuten Hietasen. (En edes tiennyt ennen tätä kuka hän on)"

Eihän tässä kukaan ole toimittaja Leena Hietasen kimppuun käynyt. On vain todettu hänen taustojaan. Se mitä kenellekin niistä tulee mieleen, lienee jokaisen oma näkemys. En muuten itsekään tiennyt mitään Hietasesta, mutta onneksi asia tuli Lintusen kommentissa esiin.

Kannattaa muuten googlata Suomen Antifasistista Komiteaa ( SAFKA ). Sieltä löytyy paljon mielenkiintoista, sanoisinko paljon puhuvaa tietoa. Siinä myös kuva dosentti Bäckmanista , hänen toiminnastaan, verkottumisestaan ja hänen taustajoukoistaan täydentyy.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Mistä kirjoittaja oikeastaan kirjoittaa? Sellaisista asioistako mitä Virolla ei ole? Että NATO-jäsenyyden myötä niitä ei ole tarkoituskaan olla? Virolaisen puolustuksenhengen kirjoittaja aistii presidentin puheesta, vaikkei puhetta ymmärrä. Hengen, joka on taattua tavaraa maassa jossa 30 prosenttia on venäjänkielisiä ja lopuistakin puolella on venäläisiä sukujuuria. Kirjoittajan natohurmos ja ymmärtämättömyys Viron tekemistä taloudellisista ratkaisuista ei voi jäädä huomaamatta. NATO on olemattoman armeijan omaavalle Virolle nimenomaan talousratkaisu, ei arvokysymys. Myös EU oli Virolle talousratkaisu. Aasin sillan kautta päästään siihen, miksi NATO haluaa Suomen jäsenekseen. Tehtävä olisi hoitaa Baltian puolustus.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kirjoitan siitä vaikutelmasta, jonka antoi ilmapiiristään 100 vuoden itsenäisyyttään juhliva Viro, etenkin valtakunnallisen sotilasparaatinsa kautta, joka oli toisenlainen kuin Suomessa näkemäni paraatit.

Kyllä, kirjoitan myös asioista, joita Virolla ei ole (ainakaan vielä) tai ei mahdollisesti tule olemaankaan lähivuosina tai vuosikymmeninä – koska 1,3 miljoonaisen kansan kantokyky on kovin rajallinen, vaikka talous ja yrittäjähenkisyys toimisivat hyvinkin.

Suurvaltaa Virosta ei tule koskaan, kuten ei Suomestakaan – mutta se ei estä toimimasta järkevästi ja vastuullisesti esimerkiksi turvallisuuspolitiikassa.

"Että NATO-jäsenyyden myötä niitä ei ole tarkoituskaan olla?" – Osin näinkin, koska puolustusliiton synergian ansiosta kallein ja korkeateknologisin osa sensori- ja asejärjestelmiä voidaan saada liittolaisilta.

"Virolaisen puolustuksenhengen kirjoittaja aistii presidentin puheesta, vaikkei puhetta ymmärrä." – Kielisukulaisuus auttaa osittaisessa ilmaisujen tavoittamisessa, samoin puheen esitystapa ja millaisen kontaktin puhuja ottaa yleisöönsä äänenpainoillaan ja muulla ei-verbaalisella viestinnällään. Enemmänkin presidentti Kaljulaidin puhe näytti liittyvän virolaisten kansalliseen identiteettiin juhlan hetkellä kuin pelkästään maanpuolustukseen. Vielä 1980-luvulla kukaan ei olisi edes uskonut, että tällaista juhlaa joskus Tallinnassa vietetään.

Maanpuolustushenki oli nähtävissä paraatiin osallistuvien joukkojen reippaasta ja hyväntuulisesta asenteesta, sekä paraatia seuraavan yleisön innostuneesta vuorovaikutuksesta heidän kanssaan. Uudelleen itsenäistyneen Viron joukko-osastojen viireissä oli paikannimiä ja vuosilukuja tähänastisista palveluspaikoista mm. Libanonissa ja Afganistanissa. Sekä ylpeys että salaperäisyys ympäröi erikoisjoukkojen jäseniä, jotka osallistuivat paraatiin naamioituneina.

"Hengen, joka on taattua tavaraa maassa jossa 30 prosenttia on venäjänkielisiä ja lopuistakin puolella on venäläisiä sukujuuria." – Hyvä näkökohta. Mikä on Viron venäjänkielisen väestönosan identiteetti ja mille valtiolle he kokevat lojaalisuutta, kuinka he valitsevat puolensa jos jännitys kiristyisi Viron ja Venäjän Federaation välillä? Suomessa käyty keskustelu kaksoiskansalaisista on pienimuotoinen kysymys verrattuna Baltian venäläisiin, joita Putinin hallinto julistaa (kansainvälisen oikeuden vastaisesti) puolustavansa ulkomaillakin.

Johnny Loikkasella on nyt tilaisuus valistaa meitä kaikkia Viron tekemistä taloudellisista ratkaisuista: ole hyvä!

"NATO on olemattoman armeijan omaavalle Virolle nimenomaan talousratkaisu, ei arvokysymys."

Varsin hyvän paraatin Kaitsevägi sai kyllä Vabadus Väljakilla järjestettyä, ollakseen olematon kuten väität. Totta kai maanpuolustus on myös talousratkaisu jokaiselle maalle, jolla on turvattavaksi kansallisvarallisuutta ja valtioaluetta niinkin strategisesti tärkeällä paikalla, ja kustannustehokkuutta tietenkin siinä joudutaan pohtimaan.

Kuka virolainen on valtuuttanut Loikkasen puhumaan nimissään arvoista? Se arvo ainakin näyttää hyvin ilmeiseltä, että enää eivät Eesti Vabariikin rajapuomit nouse laukaustakaan ampumatta maahantunkeutujan edestä, vaikka asia oli kaikkea muuta kuin selvä vielä neuvostojoukkojen saapuessa Tallinnan televisiotornille aamuyöllä 21. elokuuta 1991. Viro on tänään täysin eri asemassa.

"Myös EU oli Virolle talousratkaisu." – Niinhän on tarkoituskin. Se on kokonaan väärä kioski turvallisuutta ostavalle, sitä saa puolestaan Natolta.

"Aasin sillan kautta päästään siihen, miksi NATO haluaa Suomen jäsenekseen. Tehtävä olisi hoitaa Baltian puolustus."

Jokainen Naton pääsihteeri on johdonmukaisesti korostanut, että on kokonaan suomalaisten asia päättää, hakeeko Suomi NATO-jäsenyyttä vai ei. Jos Suomi hakee NATO:n jäseneksi, se saa sekä puolustusliiton kollektiivisen suojan kuten Virokin, ja sitoutuu antamaan artikla 5:n mukaista tukea hyökkäyksen kohteeksi joutuneille liittokumppaneilleen. Paraati 24.2. osoitti hyvin selvästi, että aika paljon isommat muskelit löytyvät Viron puolustuksen tueksi kuin vain Suomen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun katsoo Wikipedian listaa Viron sotilaskalustosta, niin kovin vakuuttavaa vahvistusta ainakaan kaluston suhteen ei ole Nato-jäsenyys tuonut. Siltä osin voisi EU:n oma armeja olla parempi malli EU:n yhteisvastuullisella rahoitusmallilla, ollaista on tukipakettien yhteyteen rakenneltu.

Silloin EU:n rajavalvonta olisi Viron ja Venäjän rajoilla ja EU:n joukkoja (Viron omat joukot).

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ymmärtääkseni viimeisin vahvistus Viron maavoimille ovat olleet Hägglundsin CV90 -rynnäkköpanssarivaunut, jotka ostettiin Alankomaista käytettyinä ja peruskorjattuina kenraaliluutnantti Riho Terrasin komentajakautena. Lajissaan ne ovat aivan käypää tavaraa, tottakai tuliterinä paljon kalliimpia, mutta käytettyinä maksavat murto-osan uuden hinnasta. Suomessa vastaavat on valmiusyhtymillä, minkä lisäksi Patria on modernisoinut neuvostoaikaiset BMP-2 -rynnäkköpanssarivaunut.

http://maavoimat.fi/cv9030

Voisipa väittää, että jos Viron raskain aseistus oli tätä ennen Suomesta käytettyinä ostetut Pasit, tornissaan raskas kk, niin kyllähän siihen verrattuna aivan eri luokkaa oleva vahvistus oli todellakin CV90:n antama 30 mm tykin tulivoima, vaunun liikkuvuus ja suoja. Sen käyttöarvoa lisäävät myös ajajan valonvahvistin, lämpökamera, etäisyysmittari, tähtäyskaukoputki ja tykkikamera.

Onko seuraavana hankintalistalla käytetty K9 Thunder -panssarihaupitsi? Siihen vielä Javelin -pst-ohjukset ja Mistral it-ohjukset, niin ei voi väittää Viron puolustuskykyä suinkaan merkityksettömäksi, jos käyttäjät osaavat hommansa.

Jormaa näkyvät kiehtovan kovin tulonsiirrot: kunpa vain saisi lähteä aseostoksille toisten piikkiin, niin johan kelpaisi! NATO ei ole oletusarvoisesti sellainen kerho, vaan lähtökohtaisesti jokainen jäsenmaa vastaa sotataloudestaan itse. Asevelihintaankin toki kauppaa tehdään, kuten edellä Alankomaiden kanssa.

Toimituksen poiminnat