Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Äärinationalistinen venäläisjärjestö Suomessa olisi huono uutinen

  • Kulkue Töölössä 9.5.
    Kulkue Töölössä 9.5.
  • Hauskimmat osallistujat
    Hauskimmat osallistujat
  • Muistoja yli 72 vuoden takaa
    Muistoja yli 72 vuoden takaa

Tiistaina 9.5.2017 Suomessa marssittiin ensimmäistä kertaa koskaan sen vuosipäivälle, että 72 vuotta aiemmin klo 01 Keski-Euroopan aikaa Berliinissä oli pidetty muuan seremonia.

 

Siinä sotamarsalkka Wilhelm Keitel Saksan asevoimien yleisesikunnan (OKW) päällikkönä ja armeijan (Heer) puolesta, kenraaliamiraali Hans-Georg von Friedeburg laivaston (Kriegsmarine) komentajana ja kenraalieversti Hans-Jürgen Stumpff ilmavoimien (Luftwaffe) edustajana allekirjoittivat asiakirjan Saksan antautumisesta. Sen otti vastaan marsalkka Georgi Zhukov Puna-armeijan ylimmän johdon puolesta ja ilmamarsalkka Sir Arthur William Tedder Liittoutuneiden Siirtoarmeijan ylipäällikön apulaisena. Yhdysvaltojen kenraali Carl Spaatz, Yhdysvaltojen Strategisten Ilmavoimien komentajana ja Ranskan edustajana Ensimmäisen Ranskan Armeijan komentaja kenraali Jean de Lattre de Tassigny olivat paikalla todistajina.

Edellispäivänä 8.5. Saksa oli jo antautunut länsiliittoutuneille, mitä Lännessä juhlitaan Euroopan voitonpäivänä (Victory in Europe Day, VE-Day). Protokollasyistä pidettiin tärkeänä Saksan antautumista myös Neuvostoliitolle.

Ja mitähän tekemistä noiden ulkomaalaisten marsalkoiden ja kenraalien tilaisuudella Berliinissä on Helsingin Töölön kanssa?

Eipä juuri niin mitään, ei ainakaan edeltäneisiin 71 vuoteen. Viimeiset saksalaisjoukothan oli ajettu Suomen kamaralta jo 27.4.1945 Kilpisjärvellä, ja tätä Lapin sodan päättymispäivää vietämme Suomessa kansallisena veteraanipäivänä.

Nyt 72 vuotta alkuperäisen seremonian jälkeen tapahtuikin yhtäkkiä asiassa muutos, josta on käyty vilkasta keskustelua täällä Puheenvuorossakin:

http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236376-huligaanimarssi-idasta

http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236669-onko-pronssiyo-mahdollinen-suomessa

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236765-eurooppa-paiva-ja-toisen-maailmansodan-voitonpaiva-sopii-kehnosti-yhteen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220176-venajan-voitonpaivan-helsinki-ma...

Käy ilmi, että järjestetyn mielenilmauksen tausta on sekavahko: ovatko asialla pelkästään yksityishenkilöt, vai juontavatko juuret Venäjän valtioon?

Toistaiseksi ainoana tiedottajana ”Kuolemattoman rykmentin” tapahtumalle on esiintynyt Daria Skippari-Smirnov, RUFI ry:n puheenjohtaja, tulkki ja kääntäjä, joka on asunut Suomessa 27 vuotta.

Hän antaa ymmärtää, että ” me (RUFI) olemme olemassa- taistellaksemme vihaa, pelkoa ja agressiota - l. rusofobiaa vastaan, mistä yksin Suomessa kärsii yli 70 tuhatta venäläistä / venäjänkielistä.” TV-uutisten reportaasissa hän opetti suomalaisia, että me olimme käyneet jatkosotamme ”väärällä puolella” – ilmeisesti kaikkien suomalaisten olisikin pitänyt sotia suomalaisia vastaan Puna-armeijan riveissä?

Tiettävästi Venäjän tiedotusvälineet ovat jo antaneet huomiota tapahtumalle Helsingissä, valmistautuen etukäteen ”provokaatioihin” sen tiimoilta.

Tämä ensimmäinen yleisötapahtuma lajissaan tuli ja meni poliisin saattaessa parin sadan osallistujan kulkuetta sinisine vilkkuineen. Valtiovalta Suomessa on kyvytön suhtautumaan sirppiä ja vasaraa kantavaan kulkueeseen kuten suhtauduttaisiin kotkan ja vinon hakaristin kantajiin – voitollinen diktatuuri on meillä salonkikelpoinen.

Entäpä jatkossa – mihin kaikkeen uudenlaista sotamuistojen inspiroimaa aktiviteettia suunnataan?

Presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut Venäjän asevoimien suojelevan ulkomailla asuvia venäläisiä näiden asuinmaissa, mikä rikkoo räikeästi valtioiden täysivaltaisuutta ja kansainvälistä oikeutta.  Jos Suomessa RUFI:n puheenjohtajan mukaan kärsivät yli 70 tuhatta (!) venäläistä / venäjänkielistä ahdingossaan pyytäisivät apua, jokohan tuo kärsimyksen määrä riittäisi kutsumaan apuun pieniä vihreitä miehiä?

Kaksoiskansalaisuudesta käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että Venäjän voimassa oleva laki ei tunnusta Venäjän kansalaisille mitään muita samanaikaisia kansalaisuuksia, vaan se velvoittaa Venäjän kansalaiset kaikkialla noudattamaan Venäjän lain määräyksiä. Näihin kuuluu mm. yhteistyö Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa. Verkostot RUFI-järjestön ja suomalaisen viidennen kolonnan kesken avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia manipuloida Suomen julkista keskustelua ja ajaa Venäjän intressejä täällä epätavanomaisin keinoin, jos niin halutaan.

Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus eli the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats ei tule Helsinkiin hetkeäkään liian aikaisin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiketi vastaava marssi toteutetaan Tallinnassa, Budapestissa ja Varsovassakin.
En ole huomannut uutisoitavan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Nuo kaupungit Puna-armeija valtasikin saksalaisilta – mikä ei sen sijaan päde Helsinkiin. Mutta nyt Helsinki joutuu kaupunkien joukossa uudenlaiseen viiteryhmään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Kyseiset kolme kaupunkia Moskovasta katsoen vapautettiin. Helsingin vapautus ei ihan onnistunut.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

... vaikka yrityksen puutteesta ei voikaan moittia!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mikä hyvänsä äärinationalistinen järjestö Suomessa olisi huono uutinen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hannu; "Tämä ensimmäinen yleisötapahtuma lajissaan tuli ja meni poliisin saattaessa parin sadan osallistujan kulkuetta sinisine vilkkuineen. Valtiovalta Suomessa on kyvytön suhtautumaan sirppiä ja vasaraa kantavaan kulkueeseen kuten suhtauduttaisiin kotkan ja vinon hakaristin kantajiin – voitollinen diktatuuri on meillä salonkikelpoinen. Entäpä jatkossa – mihin kaikkeen uudenlaista sotamuistojen inspiroimaa aktiviteettia suunnataan?"

Hyvä kysymys, johon ei voi kyllä muuten suhtautua kuin vinosti hymyillen:)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

On tärkeää, että "voiton päivää" voidaan juhlia voitetussakin maassa. Se jos mikä on osoitus vapaasta maasta. Vielä tärkeämpää oli, ettei provosoiduttu vaikka provosoitiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kuvittelen jo ensi vuoden "voitonpäivän" kulkuetta. Olisi hienoa jos ohi marssivia voittajia katselisivat kadun varsilla suomalaiset, sankarivainajiaan kunnioittaen, käsissään Suomen Liput. Tuskin itse kulkueeseen Suomen lippua saa ottaa mukaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin milloin ne alkavat ajaa Itä-Suomen kansantasavallan perustamista?

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Lieneekö YLEn uutistoimitus osa tuota viidettä kolonnaa?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Äärinationalistinen venäläisjärjestö Suomessa olisi huono uutinen".

Lievästi sarkasmia käyttäen: IPU on jo täällä!

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos, ja kun avoimien ovien päivät jatkuvat, Suomessa on pian äärinationalististen venäläisjärjestöjen lisäksi myös kaikenlaisia muita äärijärjestöjä, ISISistä lähtien.

Onneksi meillä ei kuitenkaan tehdä samoja virheitä kuin muualla, joten täällä leijonat ja lampaat tulevat käyskentelemään kedolla sulassa sovussa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mika, vaikuttaa siltä kuin meillä olisi aivan sama vaikutelma Suomen valtiovallan kaikinpuolisesta lepsuudesta ja laskemisesta toiveajattelun varaan, ja varsinkin ikävien asioiden ratkeamisesta itsestään. Syystä tai toisesta, Suomessa ei enää ole isäntää talossa!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ääri oikea, ääri vasen, ääri isänmaallinen.
Eihän tuosta puutu enään kuin ääri keskustalainen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

... ja nehän ne pahimmillaan vasta sutkeja ovatkin!

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tuon Daria Skippari-Smirnovin tuttavapiiriin kuuluu mielenkiintoisia nimiä:

Johan Bäckman, Ilja Janitskin, Marco de Wit, Janus Putkonen, Juha Molari, Jukka-Pekka Rahkonen, Panu Huuhtanen jne jne.

Piiri pieni pyörii: Bäckman, MV, Donetsk, Suomi Ensin & väyrysläiset.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos huonoimmat skenaariot Suomen tulevaisuudesta joskus toteutuisivat, niin tuo porukka tulisi saamaan tulevassa "Suomessa" korkeita virkoja ...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Niinpä. Ja on oireellista, että nuo samat nimet tulevat usein vastaan tämänkaltaisissa yhteyksissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mieleeni alkavat jotenkin muistua autonomian loppuajan ilmiöt. Silloin oli suomalaiskansallista perustuslaillista toimintaa, joiden ilmiantajia olivat mm. silloiset suomenvenäläiset.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjän työkalupakki Suomen suhteen on monipuolistunut tämän uuden "perinneryhmän" myötä, joka avaa uusia vaikutuskanavia Suomen tiedotusvälineisiin ja toimii tarvittaessa äänitorvena tunnetun suomalaisen "kohudosentin" kaltaisille rääväsuille. Liikehdinnässä mukana olevia Venäjän kansalaisia sitoo heidän lakinsa, joka velvoittaa yhteistyöhön Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa; siitä kieltäytyjille tai heidän sukulaisilleen Venäjällä voidaan järjestää ikävyyksiä.

Viralliselle Venäjälle on kätevää, että heiteltyjen koepallojen mennessä överiksi se voi aina viitata yksityishenkilöiden mielipiteisiin ja sananvapauteen (joka Venäjältä puuttuu, tai voi käydä siellä kalliiksi), ja tehdä tarvittaessa pesäeroa "spontaaniin kansalaistoimintaan" Suomessa.

Suomen yhdistyslaki lienee täysin hampaaton epämääräisten Facebook-ryhmien suhteen, jollainen RUFI -järjestö Kuolemattomine rykmentteineen virallisesti on – ja Venäjä osaa näppärästi käyttää hyväkseen tällaisia porsaanreikiä.

Tämänkertainen pelinavaus oli kesy, mutta brittiläisen sanonnan mukaan se voi hyvinkin olla "thin end of the wedge", eli kiilan ohut pää. Sitten kun sitä hyvän alun saamisen jälkeen lyödään syvemmälle, sillä voidaankin tavoitella radikaalimpia tuloksia.

Suomenvenäläisten suhtautumista tähän uuteen pelivälineeseen on vaikea arvioida yhteisön ulkopuolelta. Todennäköisesti heistä valtaosa on edelleen lojaaleja Suomelle, mutta tällöin heidän kannattaisi luopua Venäjän kansalaisuudestaan vapautuakseen sen tuomista tiukoista sidonnaisuuksista. RUFI voi olla asia, joka pakottaa yksilöt valitsemaan puolensa Venäjän Suomessa diplomaattistatuksella toimivien, kansalaisiaan tarkkailevien viranomaisten valvonnan alla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Daria Skippari-Smirnovin kannattaisi tutustua tähän loistavaan kestoblogiin, huomatakseen (vihdoin) miten pahasti hänen Neuvostoliittonsa oli "väärällä puolella":

http://riowang.blogspot.fi/2009/09/brest-nazi-sovi...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Noista linkissä esitetyistä dokumenttivalokuvista saisikin kadunvarsiyleisölle vallan mainioita julisteita seuraavaa Kuolemattomien rykmentin marssia varten.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Daria Skippari-Smirnovilta haluaisin vastauksen, miten suhtaudutte siihen, että kuolemattoman rykmentin kulkueeseen osallistuisi kansalaisia, jotka kantavat Suomen lippua?

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

En oikein usko että lippua kannattaisi sinne ängetä. Se vaan tulkittaisiin niin että suomalaiset haluavat juhlia vvenäläisen äärinationanatistisen liikkeen kanssa. Eiköhän siellä jo häärää suomalaisiakin desanttidosentteja yms käsittämättömiä henkilöitä ja poppoita.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Taisi olla todella huono ajatus. Se syntyi siitä kun näin kulkueessa NL:n lipun.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muutkin täysijärkiset kuin Atte Kaleva ovat kommentoineet Porkkalan ja Helsingin katupartisaani-iskuja. Merkittävän venäjänkielisen kulttuurilehden Spektrin päätoimittaja Eilina Gusatinskaja on fiksuimpia suomenvenäläisiä, mutta hänenkään tietonsa eivät ole ihan täysin kelvot, kun hän mainitsee sotauhreistamme, että Suomi "ei pelkästään menettänyt 40 000 ihmistä, eli prosentin kansalaistaan, vaan myös 10 prosenttia alueestaan..."

1. Kansallisarkiston Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokannassa on lähes 95 000 viime sotien aikana puolustusvoimien palveluksessa menehtyneestä henkilöstä, mutta tietokanta ei sisällä kotirintaman siviiliuhreja. Siviiliuhreja tiedetään olleen runsaasti, koska Neuvostoliitto pommitti heti talvisodan ensipäivistä lähtien Helsingin, Turun, Viipurin ja Oulun lisäksi muitakin kaupunkejamme samaten kuin maaseututajamia, eivätkä murhanhimoisten neuvostopartisaanienkaan usein naisiin ja lapsiin kohdistuneet veriteot olleet vähäisiä, ks. http://www.iltalehti.fi/kuvagalleria/data/yleinen/544

2. Stalin ryösti 12,5 % alkuperäisen Suomi-neidon pinta-alasta, ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

P.S. Monessa Länsi-Euroopan maassa juhlitaan 8.5. voittoa fasismista, mutta jotkut hörhöt tosiaan vielä nyky-Euroopassakin juhlivat 9.5. itäfasismin voittoa. Lue lisää blogista 'Kuseeko Pronssisoturi Sibelius-monumentille voitonpäivän katupartisaani-skussa?'> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236771-k...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Veikko, mihin Atte Kalevan kommenttiin viittaat? Onko viittaamasi Eilina Gusatinskajan kirjoitus luettavissa netistä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tässä Verkkouutisten ja Ylen juttulinkit. En ole lukenut Gusatinskajan alkuperäistä venäjänkielistä kirjoitusta, ja saattaa olla että hän tarkoittaa alakanttiluvuillaan vain joko jatko- tai talvisodan uhrimäärää. Oikeinhan nekään eivät mene, joten jonkun olisi hyvä oikaista Eilinaa asiassa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kaleva%20kulku...

http://yle.fi/uutiset/3-9603350

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #29

Kiitos linkeistä! Atte Kalevan osuvan kannanoton lisäksi asiaa on pohtinut historiapolitiikan tekemisen kannalta myös professori Martti Häikiö: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Martti%20Haiki...

Mahtaako Eilina Gusatinskajan viittaus 40 000 menetettyyn ihmiseen tarkoittaa jotain arviota sodissamme taisteluissa kaatuneista? Kuten sanot, alakanttiinhan se menee koko tuolloista 3,8 miljoonan väestöä ajatellen.

Toimituksen poiminnat