Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Joukkohysteriasta jättipotti syrjäytyneiden aikamiespoikien kampanjoinnille

Tuntematon ja merkityksetön joukkio syrjäytyneitä aikamiespoikia lyöttäytyi yhteen ja halusi tavoitella julkisuutta fanaattisille yhteiskunnallisille mielipiteilleen, jotka eivät olisi tähän saakka suurta yleisöä voineet vähempää kiinnostaa. He julistivat epävirallisen rekisteröimättömän yhdistyksensä "liikkeeksi", jolle mahtipontisesti suunniteltiin heraldiset tunnukset, liput ja muu rekvisiitta, ja sen hengentuotteita koetettiin jakaa näkyvästi julkisilla paikoilla, mutta ne ovat tähän saakka jättäneet yleisön välinpitämättömäksi. 

Mitä todennäköisimmin tämä "kansanliike" olisi aikaa myöten kokenut saman kohtalon kuin taannoinen Pekka Siitoimen "Kansallis-Demokraattinen Puolue" hakaristirekvisiittoineen ja "paraateineen", jonka useimmat tasapainoiset ja arvostelukykyiset suomalaiset ymmärsivät tragikoomiseksi eikä varsinaisesti poliittiseksi ilmiöksi, samoin kuin sen ideologisesti vastakkaisen äärilaidan kiihkeät vastareaktiot. "Liike" vaipui sittemmin unohduksiin, jättäen jälkeensä vain dokumentaarisia nettisivuja jälkipolvien kummasteltaviksi. 

Syyskuussa 2016 sattui kuitenkin uudelle aikamiespoikien "liikkeelle" odottamaton dramaattinen tapahtumakulku, jota jotkut ovat povanneet yhteiskunnalliseksi käännekohdaksi. 

Ohikulkijan halveksiva ele lippujensa alla lehdyköitään jakaneille propagandisteille sai erään heistä menettämään malttinsa ja kimpaantumaan niin suunniltaan, että hän potkaisi elehtijää vaarallisesti ja tämä joutui kaaduttuaan sittemmin sairaalaseurantaan. Aktiivisen hoidon tarvetta ei todettu, vaan hänet kotiutettiin muutamien vuorokausien jälkeen. Myöhemmin potkaistu hakeutui uudelleen sairaalaan ja kuoli syystä, jonka virallinen selvittäminen on tätä kirjoitettaessa kesken. 

Medialle aukeni tapauksesta sensaatioiden kultakaivos, sen setviessä perin pohjin kaikkien osapuolten taustoja ja tekemisiä  -- niin valtamedioille kuin sosiaalisellekin medialle. Voimakkaasti tunnelatautuneet kysymykset kietoutuvat siinä sekavaksi vyyhdeksi: maahanmuutto, turvapaikanhaku, kansallissosialistit eli natsit, surkeassa tilassa oleva valtiontalous, rasismi, syrjintä eri etnisiä ja sosiaalisia ryhmiä kohtaan, hallitus ja sen politiikka, oppositio ja sen turhautuminen asemaansa jne. Opportunistiset poliitikot ja muut julkisuudenkipeät valtakunnan linssiluteet eivät tietenkään voi jättää hyödyntämättä tarjoutuvaa poikkeuksellista näkyvyyttä, joka tulee kuin tarjottimella kaikille aiheesta kameroiden edessä suunsa avaaville. 

Löylyn lisäämiseksi tapauksesta päätettiin järjestää Helsinkiin viisi samanaikaista mielen- ja vastamielen osoitusta, jokaisen niistä tietenkin pyrkiessä maksimoimaan sanomansa näkyvyyttä. 

Suurinkaan liikeyritys tai tunnetuinkaan kansainvälinen supertähti ei voi Suomessa edes unelmoida saavansa sellaista megaluokan julkisuutta, jota nyt marssitaan, toitotetaan ja levitetään kaikilta tiedotuskanavilta mediasirkuksessa näiden alkujaan tuntemattomien aikamiespoikien ja heidän todellisten tai kuviteltujen tekemistensä johdosta. 

Entä mitä tapahtuu kaiken hälyn ja pölyn laskeuduttua? Suomalainen yhteiskunta ja siinä harjoitettu politiikka tuskin siitä muuttuvat miksikään, mutta muutamalle aiemmin tuntemattomalle syrjäytyneelle aukenee nyt odottamaton tilaisuus pysyvään julkisuuteen. 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mediakohulla nostettiin Perussuomalaiset yli 20%:n kannatukseen, ja nyt kun PS on tehtävänsä tehnyt, tuntuu että seuraavana projektina medialla on nostaa jokin ihan puhtaasti fasistinen puolue suosioon.

Miksi? Siksi, että näin vältytään käsittelemästä yhteiskunnan todellista ongelmaa eli talousjärjestelmää.

Fasismin nousua ei pysty estämään pelkällä vaikenemisella. Suurella mediakohulla sen nousua suorastaan kiihdytetään. Ainoa keino estää sen nousu, on tehdä merkittäviä muutoksia siihen, miten taloutta hoidetaan. Tai siis lähinnä siihen, kuka taloutta hoitaa ja kenen eduksi ja kenen kustannuksella.

Poliittisella vasemmistolla pitäisi olla rohkeutta tarjota sosialistista vaihtoehtoa. Fasismi nousee vaihtoehdottomuuden tunteen synnyttämästä epätoivosta kun umpikujassa olevaa kapitalismia yritetään saada jatkumaan.

Elämme käytännössä yksipuoluejärjestelmässä, ja se yksi puolue on Suomen (ja Euroopan) Kapitalistinen Talouskasvupuolue. Kansa uhrataan "markkinoiden" alttarille. Jos tätä ei muuteta, fasismin nousua ei voida välttää.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

..niinpä, tämäkin ongelma olisi hävinnyt pelkästään odottelemalla hetken aikaa.

Ihmisillä kun on luontainen taipumus lopulta kasvaa isoiksi tytöiksi ja pojiksi. Osalla se tosin vaati hetken aikaa perehtymistä suomalaiseen vankilakulttuuriin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Entä mitä tapahtuu kaiken hälyn ja pölyn laskeuduttua?"

Käy varmaan niin kuin sille AY-liikkeen ja työnantajajärjestöjen monen vuoden tappelun aiheuttaneelle koulutusvapaalle: ei mitään. Kukaan ei tässä KiKy -touhussa muista koko asiaa ja kuitenkin silloin se tuntui olevan ainoa asia työrmarkkinamaailmassa.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lm-vaa...

Suomessa aina silloin tällöin aktivoidutaan ja innostutaan jostakin. Yleensä tämä tapahtuu vasta, kun on jotakin sattunut. Ennusmerkkejä on näissäkin ko. asioista ollut jo vuosia, mutta vasta ensi maanantaina hallitus alkaa pohtimaan, että tarttis tehdä jotakin.

Eläkkeellä oleva poliisijohtaja Paatero varoitti muutama päivä ennen näitä tapahtumia, kielteisen päätöksen saaneiden maahan muuttajien mahdollisesta siirtymisestä "maan alle" ja näiden siirtymisestä järjestäytyneen rikollisuuden piiriin. Tämä kokeneen eläkeläispoliisin mielipide ammuttiin heti alas. Mielenkiintoista siinä on, että alasampujat ovat valtakunnan johtavia sisäisestä turvallisuudesta vastaavia.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/431575-pa...

Toivottavasti Paatero ei joudu jonakin päivänä sanomaan: Mitä minä sanoin ?

Samanlainen suomalainen jälkijättöisen reagoinnin kulttuuri tuntuu vallitsevan myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Aktiivisen hoidon tarvetta ei todettu, vaan hänet kotiutettiin muutamien vuorokausien jälkeen. Myöhemmin potkaistu hakeutui uudelleen sairaalaan ja kuoli syystä, jonka virallinen selvittäminen on tätä kirjoitettaessa kesken"

Tuo on asia jonka pitäisi nostaa uuden metelelin tai vaivuttaa asian unholaan.

Jos henkilö kuoli potkun aiheuttamiin vammoihin, kertoo karua tarinaa Suomen sairaanhoidon tilasta ja pitäisi saada nämä samat mielenosoittajat marssia sairaanhoidon ja koulutuksen puolesta, koska tällöin henkilön arvioineen lääkärin tietämys ei ollu asiallisella tasolla kotiuttaessaan henkilön.

Jos taas henkilö kuoli muuhun, homma olikin ankka ja siirrytään seuraavaan asiaan. Joka kertoo paljonko ketään oikeasti välittää uhrista, vaan oikeasti oman asiansa julki saamisesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Pään vammojen ennusteen arviointi ei ole lääketieteellisesti niin yksipiippuinen asia kuin miltä se voisi jälkiviisaasti katsoen näyttää, enkä julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta lähtisi kritisoimaan viisi (?) vuorokautta jatketun sairaalaseurannan jälkeistä kotiuttamispäätöstä tietämättä kaikkia yksityiskohtia, jotka kuuluvat salassapitovelvollisuuden piiriin. Mutta kuolemansyyn selvitys tuo kyllä aikanaan asiaan lisävalaistusta (mitä osaltaan hysteeriseksi kiihtynyt media yleisöineen ei ole malttanut odottaa vetäessään mutkia suoriksi). - Jos kuolemansyy ei olisikaan potkun seurausta, syytteeltä kuolemantuottamuksesta putoaisi tällöin pohja pois.

Paljonko oikeasti välitetään uhrista ja hänen omaisistaan, vai todellisuudessa oman asiansa julki saamisesta opportunistisesti ja tekopyhästi asialla ratsastaen -- siinäpä keskeinen vastenmielinen piirre pelissä, joka on nyt karannut käsistä ja lähtenyt elämään omaa elämäänsä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tragikoomista sinänsä, mutta nyt modifioitiin erästä natsi-Saksasta tuttua metodia.

Saksan valtiopäivätalon tuhopoltto 1933 sälytettiin jo alkuvaiheen tutkinnassa kommunistien syyksi ja loppu on historiaa : natsien nousu alkoi.

Toimituksen poiminnat