Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

ISIS on lyötävä kybersodassakin

  • ISIS on lyötävä kybersodassakin

Jihadismiasiantuntija Atte Kaleva kertoi tänään 17.11.2015 aamu-TV:ssä, miten Euroopan musliminuorisoa rekrytoidaan ISIS-järjestön taistelijoiksi. Vastoin aiempaa uskomusta, kyse ei niinkään ole värväyksestä ylhäältä päin, jossa hämärämies valikoisi moskeijoiden nuorisosta mahdollisia ehdokkaita värvättäviksi. Kalevan mukaan todellisuudessa juurettomaksi jäänyt nuoriso radikalisoi itse itsensä hakemalla internetistä ISIS:in taitavasti tekemiä propagandavideoita, joihin nuoret miehet voivat samastua ja löytää niistä elämälleen puuttuvan sisällön ja tehtävän, josta palkintona saa ylellistä seikkailuelämää ja lopulta taatun paikan paratiisissa. Nuoriso vaihtaa videoista ajatuksia keskenään, radikalisoi toisiaan ja lopulta hakeutuu oma-aloitteisesti värväyksen piiriin.

Mitä ilmeisimmin, tuo nettimateriaali on pahimman lajin myrkkyä henkisessä kehityksessään keskeneräisille ja elämänkokemusta vailla oleville nuorille miehille. Heillä ei ole lupaavaa tulevaisuutta elämälleen Euroopan ympäristössä, integroitumisen eli "kotoutumisen" jäädessä tapahtumatta he kokevat olevansa täällä ikuisesti muukalaisia ja vierastavat nykyistä kotimaataan, oma identiteetti jää epämääräiseksi ja pelastuksena ahdingosta näyttäytyy fanaattinen äärimuoto oman perheen uskonnosta. Luuseriksi itsensä kokevalle onkin yhtäkkiä tarjolla sankarin osa, hohdokas ratkaisu kaikkiin ongelmiin. 

Pariisin terrori-iskuihin Ranska vastaa kovalla kädellä. Rafale-monitoimihävittäjät rynnäkköaseistuksella raskaasti kuormattuina kiihdyttävät nousuun yksi toisensa perään öisillä kiitoradoilla repivällä jylinällä pitkä jälkipolttimen lieska perässään loimuten, ja presidentti François Hollande julistaa maansa olevan nyt sodassa, jossa ei terroristeille armoa anneta, vaan isketään yötäpäivää. Jos maalialuetta kurittavat lisäksi taukoamatta myös Yhdysvaltain ja Venäjän ilmaiskut, eipä siellä mahda kenelläkään kaksiset oltavat olla. 

Mutta monet epäilevät, saavutetaanko ilmaiskuilla lainkaan todellista tavoiteltua vaikutusta, vaiko vain kirkkaampaa marttyyriuden sädekehää mustalippuisille uskonsa sankareille. Sen sijaan, että heitä pelottaisi ajatus kuolla Syyriassa räjähdysten murskaaviin paineaaltoihin ja sirpaleisiin, vetoaako rekrytointi nyt vain entistä useampiin juurettomiin nuoriin muslimimiehiin? 

Onko vaikuttavin asejärjestelmä tässä sodassa se, joka parhaiten osuu paikannettuun maaliinsa ja kineettisellä energialla vie hengen elävältä voimalta, vai se, joka tietokoneen näyttöruudulla vetoaa tunteisiin ja saa unohtamaan järjen, jotta elämää suuremmat asiat pääsisivät toteutumaan? 

Teknologia on keskeisessä osassa myös propagandan viemisessä kohteelleen. Ne tasokkaalla elokuvatekniikalla toteutetut videot, jotka vetoavat väkeviin tunteisiin, on ladattu jonnekin kyberavaruuteen magneettiseen muotoon palvelimille, joista niitä käyvät noutamassa tuhannet toisensa jälkeen, alkaen uskoa, ettei heillä ole mitään menetettävää mustan lipun alla. 

Miksei näitä tallenteita pyyhkäistä olemattomiin samalla tarmolla kuin niihin uskoneita? Terrorismi on niin raskas rikos jokaisen valtion lainsäädännössä, että siihen yllyttämisenkään rikollisuudesta ei ole kahta sanaa. Aivan aiheesta, esimerkiksi pedofiliaa sisältävä materiaali on maailmassa kriminalisoitu ja sen levittämisestä rangaistaan ankarasti, minkä lisäksi sitä kitketään netistä aktiivisesti. Syyttömien sivullisten tappamiseen kannustaminen uskonnon nimissä ei varmasti ole rikoksena sen lievempi, puhumattakaan kaikesta siitä epäinhimillisestä raakuudesta ja julmuudesta, jolla ISIS oikein ylvästelee. Sananvapaudella ei ole mitään tekemistä terrorismiin yllyttävän materiaalin levityksen kanssa. 

En itse tunne tietotekniikkaa riittävästi osatakseni selittää, miksi nettipalvelimien ylläpitäjiä ei voida viranomaisten toimin saada rangaistusten uhalla lopettamaan ISIS-materiaalin tarjontaansa, ja jos siihen syystä tai toisesta ei ole juridisia keinoja, miksei niitä tuhota kyberhyökkäyksillä. Jos kyse on kaupallisista palvelimista, tallenteen nettiin ladannut maksaja pitäisi periaatteessa olla jäljitettävissä rikostutkinnan keinoin. Tehdäänkö niin?

Mikä ei-kaupallinen taho voisi pitää nettipalvelinta propagandavideoille? Se kuitenkin käytännössä toimii fyysisesti jonkin valtion alueella, joten miksi tuon valtion viranomaiset eivät osaa, halua tai välitä puuttua asiaan? 

Yhdysvaltain ja Israelin sanotaan kyberhyökkäyksillään pystyneen hidastamaan Iranin sentrifugien käyttöönottoa uraanin rikastamiseksi asekelpoiseksi. Kiinaa epäillään vakavista tietomurroista mm. Yhdysvaltojen viranomaisten järjestelmiin, ja monet rikolliset hyökkäävät yritysten tietojärjestelmiin niin, että noloja tapauksia ei edes haluta päästää julkisuuteen. Tietojärjestelmiin ja servereille hyökkäämisen osaamisesta ei siis maailmassa ole puutetta, mutta miksi sitä ei ISIS-järjestön tapauksessa oteta käyttöön täydessä laajuudessaan vaientamaan kunnolla tuhoisa ihmismielten myrkytys?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Mikäli tahdotte ryhtyä kybersotaan ISIStä vastaan, niin olen kirjoittanut pienen aloittelijan paketin:
http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20663...

ISISin sivuja tai propagandaa ei voi saada alas, koska se ei sijaitse millään yhdellä palvelimella, vaan hajautetusti valtavan monilla eri palvelimilla. Valtavan monet ylläpitävät mirroreita sivuista ja uusia nousee jatkuvasti.

Internet luotiin alunperin järjestelmäksi, joka kestää vaikka ydinsodan. Ja niin se kestääkin. Tämän vuoksi informaation poistaminen netistä on likitulkoon mahdotonta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos kommentistasi.

Jälleen, olematta tietoverkkojen asiantuntija: palvelimia, nettiosoitteita ja ylläpitäjiä on sittenkin maailmassa vain rajallinen määrä. Jos suurvallalla on resursseja lähettää rynnäkkölaivueita toisensa perään tekemään ilmasta-maahan -iskuja, osankin vastaavista resursseista suunnattuina verkkotiedusteluun ja kyberhyökkäyksiin voisi odottaa johtavan ISIS:in tukijoiden paljastumiseen, tiedostojen deletoitumiseen, palveluiden estoon ja virusten leviämiseen heidän tietokoneisiinsa. Jos se hakkerointi kerran oli mahdollista tehdä Iranin sentrifugeille, miksei sitten avoimen netin kautta lähestyttäville palvelimille?

Toisaalta, eikö verkkoliikenteen monitorointi johdata palvelinten lisäksi myös toiseen päähän, eli ISIS:n materiaalin aktiivisten seuraajien koneille? Miten heidän kanssaan on syytä toimia, sitä tietenkin sopii miettiä pitkän tähtäyksen päämäärien kannalta.

Toimituksen poiminnat