Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Miksi tiedotusvälineet pimittävät meiltä Helsingin tapahtumia?

  • Miksi tiedotusvälineet pimittävät meiltä Helsingin tapahtumia?

Muutama päivä sitten Helsingissä marssi ilmeisesti satojen ihmisten kulkue, joka ei ylittänyt yhdenkään suomalaisen tiedotusvälineen julkaisukynnystä.

Missä nyt piileskelivät aina niin kärkkäät ja sanavalmiit sankaritoimittajat sekä YLE:n kuvausryhmät? Miksi kukaan ei nähnyt suomalaisyleisölle kuvaamisen tai selittämisen arvoiseksi tätä kulkuetta, joka näkyi ja kuului äänekkäästikin, tietenkin esti liikennettä katuja ylittäessään ja kaikesta päätellen oli osallistujilleen tärkeä? 

https://

 

Esplanadin ja muiden keskeisten Helsingin katujen kautta Rautatientorille päätyi osallistujajoukko, joka videoista päätellen ei jää lukumäärältään kovinkaan kauas jälkeen SAK:n toimintapäivästä joitakin viikkoja sitten. 

Ymmärtääkseni kyseessä oli Ashura-päivän vietto, josta nettihaku antaa lisätietoa.

Mutta suomalaisen joukkotiedotuksen kuluttajana ihmettelen, miksi näinkin näyttävä mielenilmaus jätetään täysin noteeraamatta, vaikka kaikesta päätellen tällaisista on luvassa toistuva osa Helsingin kaupunkielämää? Turhempiakin kissanristiäisiä räväytetään otsikoihin ja ruuduille harva se päivä. Ei kai sentään voi olla niin, että yksikään toimitus koko Helsingissä ei tiennyt mitään koko tapahtumasta. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdin itse tuolloin aivan samaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Koska tässä blogikeskustelussa sivutaan Uutta Suomea, laitan tuonne alemmas kirjoittamani kommentin myös tänne ylös:

Videolta nähdyn ja blogissa kerrotun perusteella kyseessä on ollut shiiamuslimien jokavuotinen surujuhla Ashura, johon liittyvä kulkue on liikkunut Helsingin keskustan kaduilla.

Vuoden 2009 Ashurasta Helsingissä löysin tällaisen jutun: http://yle.fi/uutiset/iraqis_march_for_peace_in_he...

Tuolloin marssi oli Helsingin Kulosaaressa ja kulkueessa oli silloinkin parisataa henkilöä. Kyseessä on hyvin rauhanomainen tapahtuma, eikä nytkään ole häiriöitä ole tietääkseeni ollut, mikä on oikein hyvä.

On totta, että ammattimedia voisi kertoa näistä ilmiöistä enemmän jo ihan siksi, että ymmärtäisimme eri kulttuureita paremmin. Näin epätietoisuus vähenisi ja myös pahimmat ennakkoluulot karisisivat.

Uuden Suomen puolesta sanoisin, että viikonloppuisin meillä ei ole yleensä henkilöä paikalle lähettää ja viikollakin vuorossa olevasta kahdesta ihmisestä ei välttämättä irtoa henkilöä paikalle kaikkiin tapahtumiin.

Wikipedia Ashurasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_Ashura

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Kiitos tästä tekstistäsi. Se tarjoaa hyvän pohjan arvioida kuvatallenteissa esille tulevaa liikkeelläoloa.

Usarin osalta mediahiljaisuuden ymmärtää - resurssit ovat rajalliset. Mutta isojen talojen "radiohiljaisuus" on kieltämättä outoa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tynkkynen on nyt hottis ja mitä toimittaja voisi todeta tuosta kulkueesta? Vaikka ashurasysteemi selitettäisiin artikkelissa, se rinnastuisi tähän vastaavaan kulkueeseen Tanskassa: http://www.liveleak.com/view?i=a28_1445719613. Lyön vetoa, ettei uutinen lisäisi positiivisuutta maahanmuuton kannalta. Joten parasta on vaieta uutiaihe jo toimituksessa. Meillähän on historialiista painolastia näissä uutisvalinnoissa milloin ulkopoliittisen , milloin minkäkin syyn takia.
Katsotaan nyt tämä verotusoikeus islamisteille moskeijoiden ylläpitämiseen, joita Helsinkiinkin tarvittaisiin peräti 5 kappaletta. Tästä se riemu repeää ja syystökin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Se sama Tynkkynen, jonka vielä vuosi sitten piti esitellä itsensä "Tynkkynen, päivää", on yhtäkkiä saanut perässähiihtäjäkseen lähes koko ns. inhokkimedian, siis sen, joka kyselyn perusteella piti persuja inhokkeinaan.
Jos hän nyt kättelisi SD:n Jimmy Åkessonia ja sanoisi "god dag", sen tietäisi pian koko Suomi.
Tutkimattomat ovat tutkivien journalistien tiet... ;-)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Olipa onni onnettomuudessa, ettei kadulla elämöinyt lahtelainen lakanamies. Se on nimittäin hankala tilanne jos ensiapupolille tuodaan samanaikaisesti sata hyperventiloivaa toimittajaa.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

MV-lehti taisi olla ensimmäinen joka tään julkaisi?
Mä kollasin tään MV:n uutisen jälkeen muut mediat eikä sanaakaan jossa kerrottaisiin mitään tästä tapauksesta, vaikka tämä on varmasti ihmetyttänyt monia.
Ps. Silloinkun eduskunta äänesti suomalaislapsien monipuolista kielitaitoa haittaavaan tarpeettoman pakkoruotsin jatkamisen puolesta, mä kuuntelin tämän tiedon töissä Tukholmassa Ruåtsin radiosta, mutta vähässä oli suomalaisten toimittajien kiinnostus kertoa asiasta. Et kovasti piti silloinkin tietoa hakea vaikka se oli jo naapurimaassa radiossakin.

Rolle Törnroos

Kysymyksessä on bilderbergiläinen tiedotuslinja, jossa osa uutisista yritetään pimittää ja osa uutisista vääristellään ja se loppuosa on vain viihdettä.

Sitä kutsutaan manipuloinniksi ja jopa aivopesuksi. Elämme tajuntateollisuuden aiheuttamaa massapsykoosin aikaa.

Onneksi on MV ja muut vaihtoehtomediat, joiden lukijamäärät ovat kasvussa. KVG!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tiedän, että salaliitoille on kysyntää, mutta uskon vahvasti sivistyksen voittoon. Itse tapausta kommentoin tuolla alempana.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mikä shiiamuslimien päivä eilen oli kyseessä?
Shiiat marssivat sitä, että imaami Husein ja hänen seuraajansa joutuivat saarroksiin Eufrat-virran varrella ja viholliset teurastivat koko porukan.
26.10.2015 23:20

Moharramin mustin päivä on 10. päivä eli Ashura. Se on päivä jolloin Profeetan (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) tyttärenpoika Imaami Hussein (aleihessalam), hänen perheensä (aleihessalam), pienetkin lapset (aleihessalam), hänen veljiään (aleihessalam) sekä ystäviään (aleihessalam) tapettiin julmasti. Yhteensä tänä päivänä murhattiin raa’asti 72 henkilöä.

Video Player
00:0001:13
Ennen kuolemaansa he kärsivät kolme päivää piirityksessä ilman vettä ja vaikka Imaami (aleihessalam) monesti yritti estää yhteenoton, vastapuoli ei hyväksynyt sitä ja aloitti taistelun.

Siitäkin huolimatta, että on koko islamin historian ajan Moharram-kuussa sotiminen on ollut kielletty.

Imaami (aleihessalam) vei kuuden kuukauden ikäisen vauvansa Ali Asgarin (aleihessalam) hyökkääjien nähtäviksi ja sanoi: “Jos olen mielestänne syyllinen, tämä lapsi ei ole. Jos mielestänne otin hänet vain verukkeeksi tänne, ottakaa vain hänet ja antakaa hänelle vettä…”

Imaamin lause ei ehtinyt loppuun, kun eräs mies ampui vauvan kurkkuun nuolen jousipyssyllä, niin että vauvan pää jäi roikkumaan niskaan ihon varassa. Tämä oli yksi niistä kerroista, kun Imaami Hussein (aleihessalam) itki eikä pystynyt viemään lasta takaisin äidille, joka odotti että lapsi palaa takaisin sammutettuaan janonsa.

Islam video
Ashura on heille järkyttävä surunpäivä, jota muistellaan erityisissä tilaisuuksissa moskeijoissa, kodeissa jne. joissa voidaan myös laittaa mustaa kangasta kiertämään seinään ja pukeutua itse mustiin.

Muistelu tapahtuu esim. niin että saarnataan islamista, jonka jälkeen kuunnellaan tapahtumasta kertovia runoja. On tavallista että ihmiset alkavat itkeä tätä kertomusta kuunnellessaan. Ashura-päivän iltana, kun Imaami (aleihessalam) perheineen ja ystävineen oli tapettu, hyökkääjät alkoivat polttaa heidän telttojaan ja ryöstivät eloonjääneet vaimot ja lapset. Tämän muistoksi järjestetään myös edellä mainitun kaltaisia tilaisuuksia.

Joissain maissa on tapana mennä illalla moskeijaan, sammuttaa valot ja laittaa vähän savea pään päälle ja istua pimeässä alas.

Sen jälkeen kierretään kävellen muutama askel ja istutaan taas alas. Näin kerrataan sitä, mitä uhreille Ashuran iltana tapahtui. Koko Moharram-kuu on suruaikaa.

2DB54FFA00000578-3286887-image-a-107_1445631648030
Arba’in on 40. päivä Imaami Husseinin (aleihessalam) kuolinpäivän eli Ashuran jälkeen. Se siis sijoittuu Safar kuukauden 20. päivään. Myös tätä vietetään surupäivänä. Viikon päästä tästä (28. Safar) on Muslimien Kunnioitetun Profeetan (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) kuolinpäivä ja myös Imaami Hasanin (aleihessalam) marttyyrikuolemanpäivä.

Tämä on myös suuri surunpäivä, jolloin voidaan kokoontua puhumaan islamista ja muistelemaan Profeettaa (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) ja Imaami Hasania (aleihessalam). Heidänkin (sallallahu alaihe wa aleehi wa sallam ja aleihessalam) kuolemaansa surraan itkien. Seuraavana päivänä (29. Safar) on Imaami Ali Rezan (aleihessalam) marttyyrikuoleman muistopäivä. Moharram-kuussa alkanut suruaika päättyy tähän päivään.

Lähde: http://www.shiaislam.info/ashura_muharram/show.php...

http://uberuutiset.fi/2015/10/26/mika-shiiamuslimi...

Reijo Tossavainen

Tämä ei sovi myöskään Uuden Suomen toimituksen yksipuoliseen linjaan. Voi olla, että huomenna poistetaan. Tänään he ovat jo pois työmaalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Huomasin myös, ettei uutislehti Suomen Uutiset ollut noteerannut kulkuetta sivuillaan. Onko Suomen Uutiset osa väitettyä suomalaisen median salaliittoa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitokseni Ilona Oksaselle islamilaisten juhlapäivien taustojen kertomisesta.

Pääuutinen tässä minulle on kuitenkin se, että videoitu tapahtuma ei ole Suomessa uutinen lainkaan, vaikka se tapahtuu Helsingissä ilmeisesti ensimmäisen kerran historiassa ainakin tässä laajuudessaan.

Surunpäivä sikäli, että olen joten kuten kuvitellut maassamme vallitsevan länsimaisen journalismin periaatteiden, mutta hyvin konkreettisesti siltä uskomukselta meni pohja tällä(kin) kerralla.

Länsimainen tiedonvälitys lähtee siitä perusperiaatteesta, että tiedotusvälineet pyrkivät kertomaan tosiasiat, jotta aikuinen kansalainen saa sitten itsenäisesti tehdä niistä omat johtopäätöksensä.

Suomessa eletään kuitenkin holhoavan journalismin kulttuurissa, jossa paitsi käytetään aktiivisesti sensuuria tiedon pimittämiseen, "journalistit" vääntävät rautalangasta ne arvot ja uskomukset, joita heidän sanomansa vastaanottajien on sitten osoitettava pitävänsä totena. Toisin sanoen journalisti lähtee propagandistiksi, joka vääristelee sanomaansa vastoin parempaa tietoa, jotta toteutuisi eräänlainen kasvatustehtävä suhteessa yleisöön. Kukaan ei tosin ole toimittajia sellaiseen missioon valtuuttanut, vaan toimittajat ovat ottaneet kansankynttilän ja käännyttäjän tehtävän itselleen aivan pyytämättä.

Tämän blogin aiheena olevan tapahtuman suhteen pääkaupungissa toimivat tiedotusvälineet valehtelevat meille vaikenemalla. Veikko Mäkitalo yllä lyö vetoa, ettei uutinen lisäisi positiivisuutta maahanmuuton kannalta, ja kansanluonteemme tietäen hän osuu tässä varmasti aivan oikeaan. Mutta sekö antaa tiedotusvälineillemme oikeuden uutismateriaalin pimittämiseen?

Ovatko toimitukset sopineet tästä yhteisesti, vai miksi sensuuri on niin aukotonta? Kenties joku Uuden Suomen toimituksesta voisi kommentoida tätä?

En ole milloinkaan aiemmin tutustunut MV??!!-lehteen, mutta mitä kertookaan journalismin tilasta Suomessa se, jos juuri se edustaakin totuudenmukaisinta lehtimiestyötä Suomen maahanmuuttoon liittyvissä asioissa?

Lehtimiehen etiikka Suomessa näyttää tapahtuman valossa pahoin korruptoituneelta. Sitä, että lehtitaloissa joudutaan YT-neuvotteluihin, voi tietenkin kauniisti selitellä tiedonvälityksen digitalisoitumisella, mutta entäpäs, jos perussyy onkin ala-arvoinen lehtimiehen ammattietiikka, joka vieraannuttaa lukijat?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No oliko Perussuomalainen lehdessä tai mikä Suomenmaa se on?

Sari Haapala

Ei, mutta Vihreässä Langassa ihmeteltiin naamiot päällä esiintyvien, sivullisia pahoinpitelevien, muiden päälle sylkevien ja poliisia vastustavien vasemmistolaisten vastamielenosoittajien puutetta, kun niitä on muuten näkynyt sen verran usein viime päivinä mielenilmausten yhteydessä Helsingissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko sulla linkkiä?
Hannu Mononen voi kai laittaa mielipidekirjoituksen Suomenmaahan että on tyytymätön. Toi jatkuva ei-spesifioitu media on syyyllinen on last season.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

Suomessa on aivan liikaa tiedotusvälineitä antaakseni kullekin niistä palautetta erikseen.

Kysymys kuuluu niin päin, mikä tiedotusväline yleensäkään uutisoi tuosta huomiota herättäneestä tapahtumasta, kuten voisi olettaa tiedotusvälineiden tehtäväksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

No tieetysti jos tarkoitus on yrittää ylläpitää ennen niin muodikasta valittusta pahasta mediasta johon kukaan ei itsekään isko. Mutta joss haluaa muutosta niin eiköhän sitä sitten sun pitäisi vaatia medialta jonka ylläpitäjä uskoo ns islamissatioon. Mutta ethän sinä muutosta halua senkin vaan haukkua maasi mediaa ja ylistää Venäjän mediaa esim MV. Tehän kehtaatte.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomen Uutiset kuuluu tähän väitettyyn suomalaismedian salaliittoon, jolla meitä kansalaisia hauskuutetaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Samaa tuossa jo aikaisemmin itse ihmettelin
Suomeen olisi hyvä saada riippumaton objektiivinen media. Vaikka vain kertomaan tapahtumista ja uutisista, jotka niiden omat riippumattomat ja objektiivisen toimittajat varmistaisivat asiaan kantaa ottamatta. Hankala on enää pysyä ajantasalla kun pitää niin monesta lähteestä asioita tutkia. Taitaa demokratia ja vapaa lehdistö olla menneen talven lumia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No meillä on puolue jonka yksi päämantra on ollut "vanhat mediat sortaa ja pimittää". Tällä puolueella on nykyisin paljon mediaresursseja. Kukaan ei vaadi siltä mitään. Jengi lukee kiltisti sieltä virallisia pitkiä tiedotteita hm hm kuten pravdasta.
Jos nuivat ja muut persut haluaa olla ikuisesti keskenkasvuisia marisijoita vailla mitään keskinäistä kilvoitusta niin sillä on kansallisessa mielessä huonoja vaikutuksia. Kansaa opetetaan nakkimukeille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Taitaa demokratia ja vapaa lehdistö olla menneen talven lumia."

Tämä on yleinen ilmiö EU:ssa. Demokratia ja vapaa lehdistö ei sovi Euroopan unionin tavoitteisiin kuten myös TTIP-sopimuksen salailussa huomataan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sen verran tarkennusta Makkonen, että tuo demokratia ja vapaa lehdistö tarkoittaa Länsi-Euroopan kohdalla aikaa ennen viime aikoja ja Suomen kohdalla aikaa jälkeen 1945.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomalainen lehdistö ei ole ollut vapaa kuin vasta vuoden 1985 jälkeen, jolloin presidentti Koivisto yritti asettaa medialle rajoja tulkitessaan hänen puheitaan. Presidentti koki voimakasta arvostelua ulostulostaan ja voidaan sanoa, että tuolloin lehdistö vapautui presidentinkanslian otteesta. Tuo ote oli ollut vallalla koko suomettumisaikakauden, joka lopullisesti päättyi Neuvostoliiton hajotessa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Katsotaanpa vertailun vuoksi tiedotusopin lyhyt oppimäärä: millaiset tapahtumat Helsingissä ylittävät uutiskynnyksen viime päiviltä. Toimitusten mielestä lukijoiden on saatava tietää mm. seuraavista:

- Kettu seikkaili Helsingin keskustassa
- Poliisi etsi käsiasetta Kehä I:n varresta – paljastui lasten leikkipyssyksi
- Helsingin Autotalokorttelin Mersun merkki jämähti paikoilleen
- Auton alle jäänyt jalankulkija loukkasi päänsä lievästi Vantaalla
- Kansanedustajalta kova vaatimuslista S-ryhmälle – ”Muutosvoima markkinatalouden sisällä”
- Euron muumimuki olikin ansa – sadat haksahtivat mutta loppu oli onnellinen

Kaikella kunnioituksella ketun seikkailuja kohtaan, mutta uutinen ei siis ole se, että sadat muslimit järjestäytyvät kulkueeksi kantaen banderolleja ja lippuja läpi Helsingin keskustan, huutavat rytmikkäästi johdettuja kertosäkeitä ja samalla tekevät eleitä käsillään, valokuvaten tapahtumaa kännykkäkameroillaan ja ottaen selfieitä.

Pelkästään tapahtuman organisointi ei ole pikkujuttu. Edellistä joukkotapahtumaa Rautatientorilla edelsi viikkojen kampanjointi kaikissa tiedotusvälineissä, eikä sen osallistujia olisi saatu kulkueeksi yhtään minnekään. Moniko puolue, urheiluseura tai mikä tahansa muu yhteisö saa liikkeelle satoja kannattajia Helsingissä ilman näkyvää tiedottamista? Sana lienee kiertänyt moskeijoissa, kännykät ovat riittäneet tiedotusvälineiksi.

Mutta toimitusten mielestä on parempi, ettei tästä kerrota yhtään mitään. Sellaista lehtimiestyötä siis tällä kertaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvin harvaa suomalaista kiinnostaa imaami Husseinin muistolle järjestetty kävelyretki. Ortodoksitkin kiertävät kirkkoaan joka pääsiäinen eikä näistä tuhansista kirkkonsa piirittäjistä juurikaan lehtiin kirjoitella. Miksi pitäisikään?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ja tämä varma tieto siitä, mikä suomalaisia kiinnostaa on koko suomalaisen median hallussa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aikamoisia videoita! Uskonpa minäkin vuosikymmeniä Hesaria lukeneena ja Yleä katselleena, että tuonkokoiset tapahtumat keskellä pääkaupunkia tavallisesti raportoidaan varsin näkyvästi.

Miksi tällä kertaa vaiettiin? Löytyykö vastaus valikoimasta välinpitämättömyys, kunnioitus, pelko, huolimattomuus, vai oliko ns. vapaa media sopinut tapahtumajärjestäjien kanssa jotain etukäteen?

Paljonpuhutut kulttuurierot meikäläiseen elämään ainakin olivat selvästi havaittavissa. Rytmikäs kuorohuutokin kuulosti oudolta, koska siitä puuttuivat naisäänet. Unohdettiinko (ehkä tiedotusvälineiden lisäksi) myös Fatimalle ja Yasminelle kertoa mahdollisuudesta viettää uskonnollista muistopäivää raikkaassa syyssäässä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suorastaan peloittava havainto. Tiedoitusvälineisiin ei voi luottaa. Poliisiin ei voi luottaa. Mitä muuta jätetään kertomatta?

Juha Merisaari

Suomalaisen valtamedian, (Hesari, Yle, yms.) mitä sillä nyt sitten tarkoitetaankin tilanne on suorastaan dragikoominen. Kenties muslimien marssi Helsingissä oli jopa suvaitsevaisille toimittajille hieman pelottava ja silmiä avaava. Mitä tästä saattaa seurata? Em. taitaa kuitenkin olla vain minun mielikuvituksen tuotetta, kyllä toimittajat tietävät olevansa oikeassa. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Minulla on sama käsitys, mutta onko muslimilla?

Tämä muslimien marssi oli esimerkki siitä mikä on tulevaisuus Suomessa. Vähitellen, muslimiväestön lisääntyessä alkavat radikaalien muslimien vaatimukset muuttua yhä konkreettisimmiksi. Marssimisen aiheet vaihtuvat ja niitä riittää. Kulttuurien yhteentörmäys ei ole tällöin enää estettävissä. Esimerkkejä löytyy maailmalta lukemattomia määriä. Suomen valtamedia ei ole katsonut aiheelliseksi uutisoida näistä kuin aivan satunnaisesti.

Sillä ovatko muslimit tulleet Suomeen oikeasti pakoon sotaa ja väkivaltaa ei ole mitään tekemistä lisääntyvien vaatimusten kanssa. Ei myöskään sillä, että Suomi on antanut lukemattomille muslimeille turvallisen ympäristön. Jos joku luulee, että em. toimilla on saavutettavissa muslimiväestön enemmistön kunnioitusta ja arvostusta suomalaisia ja suomalaisuutta kohtaan on väärässä. Miten sen voisi sitten saada? Ei mitenkään, sillä vääräuskoinen ei ansaitse aidon muslimin kunnoitusta.

Pieni pyyntö lopuksi: Kertokaa jokin vitsi jolle voi aidosti nauraa muslimi ja suomalainen, siis sellainen vitsi joka ei loukkaa kenenkään uskontoa tai kulttuuria ja yhdistää eri kulttuurit huumorin avulla. Saattaa olla vaikeaa, mutta onhan meillä monikulttuurisia koomikkoja joten ehkä se löytyy.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Viimeisen kappaleen ongelmakenttään on paneutunut brittikoomikko John Cleese.

-Who are the people you can’t make jokes about?

-******s. Try that, see what your Twitter feed says.

-That’s not saying that you can’t, that just means they’ll kill you.

Käyttäjän pekkavuorela1 kuva
Pekka Vuorela

Tämä jenkkikoomikko Gabriel Iglesiaksen tarina avannee jonkin verran arabien huumoria: https://www.youtube.com/watch?v=ccnwzScp6bM

Melko pitkä video ja englanniksi, mutta lopputulema on se, että ihan samat jutut siellä naurattavat.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Aivan loistava esitys!!! Parhaat naurut aikoihin -- ja aiheista, jotka osuvat keskustelumme asian ytimeen. Paljon kiitoksia!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Videolta nähdyn ja blogissa kerrotun perusteella kyseessä on ollut shiiamuslimien jokavuotinen surujuhla Ashura, johon liittyvä kulkue on liikkunut Helsingin keskustan kaduilla.

Vuoden 2009 Ashurasta Helsingissä löysin tällaisen jutun: http://yle.fi/uutiset/iraqis_march_for_peace_in_he...

Tuolloin marssi oli Helsingin Kulosaaressa ja kulkueessa oli silloinkin parisataa henkilöä. Kyseessä on hyvin rauhanomainen tapahtuma, eikä nytkään ole häiriöitä ole tietääkseeni ollut, mikä on oikein hyvä.

On totta, että ammattimedia voisi kertoa näistä ilmiöistä enemmän jo ihan siksi, että ymmärtäisimme eri kulttuureita paremmin. Näin epätietoisuus vähenisi ja myös pahimmat ennakkoluulot karisisivat.

Uuden Suomen puolesta sanoisin, että viikonloppuisin meillä ei ole yleensä henkilöä paikalle lähettää ja viikollakin vuorossa olevasta kahdesta ihmisestä ei välttämättä irtoa henkilöä paikalle kaikkiin tapahtumiin.

Wikipedia Ashurasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_Ashura

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Siis aiheesta oli valtamediassa viimeksi kuusi vuotta sitten? Ovatko aiemmat marssit tapahtuneet Kulosaaressa (jossa ovat mm. Irakin ja Iranin suurlähetystöt) vai myöskin Helsingin keskustassa, ja onko osallistujamäärä ollut sama jo tuolloin, ennen viime aikojen merkittävää lisäystä Lähi-Idästä tulleiden turvapaikanhakijoiden (ja oletettavasti myös laittomasti maassa oleskelevien) lukumäärässä?

Todellakin tapahtuma näyttää rauhanomaiselta, mutta silti se on ilmeisesti useimmille meistä uusi ilmiö, joka muuttaa pysyvästi Helsinkiä ja Suomea, ja siksi sen odottaisi ylittävän uutiskynnyksen. On varsin kiinnostavaa nähdä, missä hengessä kulkue liikkuu Ashurassa 2016, muutaman tuhannen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Resurssien kannalta Uuden Suomen, Suomen Uutisten ym. pienempien tiedotusvälineiden ratkaisu on ymmärrettävä, mutta Hesarin ja YLE:n sekä MTV:n kannalta pitäisin aika nolona ohittaa tällaista tapahtumaa, verrattaessa minkä kaiken uutisoimiseen niillä kuitenkin riittää toimitusten työpanosta.

Kiitos asiallisesta vastauksesta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Isoilla mediataloilla on ihan todellista kasvatus-, koulutus-, ja sivistysvastuuta samalla kun niillä on valtaa. Kyllä ne sitä vastuuta myös kantavat, mutta nekään eivät joka paikkaan ehdi, eivätkä toisaalta ole aina hereillä.

Nykyisessä mediaympäristössä tarve punnitun tiedon harkitseville välittäjille on entistä suurempi. Tämä esille tuomasi surujuhla on hyvä esimerkki siitä, miten maailmalla aivan tavallisesta tapahtumasta voi levitä kansalaisten keskuuteen pelkotiloja, koska ei tiedetä, mistä on kyse. Ehkä äänetkin ovat hämmentäneet.

Tällaiseen saumaan iskevät myös propagandistit, jotka haluavat hämmentää lisää. He levittävät verkossa juttuja, joissa luodaan vastakkainasetteluja ja kylvetään epäluuloja. He ovat riidankylväjiä, joiden toiminta perustuu ilkeyteen ja harkittuihin poliittisiin motiiveihin. Mitä vähemmän kansa tietää, sitä paremmin he onnistuvat.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo Vastaus kommenttiin #34

"Nykyisessä mediaympäristössä tarve punnitun tiedon harkitseville välittäjille on entistä suurempi.
...
Tällaiseen saumaan iskevät myös propagandistit, jotka haluavat hämmentää lisää."

Eikö Uudella Suomella olisi tässä hyvä sauma toimia edelläkävijänä ja toimia punnitun tiedon harkitsevana välittäjänä? Nyt tietotusvälineissä näyttää olevan musta aukko, ja propagandistit saavat rellestää vapaana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #34

Ehkä mediatalojen pitäisi alkaa sivistää myös itseään - vastuullisesti - jotteivat ne pääse unohtamaan rooliaan?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuten aiemmin kommentoin, pääsiäisen ortodoksien kirkon kiertelyä ei uutisoitu näkyvästi. Kommentoiko Mononen viime pääsiäisenä sitä, että nämä tuhannet kirkkonsa ympärillä kiertäneet ihmiset jäivät kokonaan ilman mediahuomiota?

Jään ihmettelemään, onko Mononen neutraali kommentoidessaan eri tapahtumia ja niiden medianäkyvyyttä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olisikohan mitään merkitystä sillä, että kirkon kiertely ei sentään pysäytä Helsingin ydinkeskustan liikennettä kulkueen reitillä? Ortodoksien pääsiäisen vietto ei ole myöskään Suomessa mitään uutta, joten mediahuomiota sille tuskin tarvitaan sen enempää kuin muillekaan uskonnollisille tapahtumille.

Koska toimittajat eivät siihen vaivaudu, voiko Kai Niemeläinen ystävällisesti suomentaa meille kaikille, mitä kulkueen huutamat kertosäkeet tarkoittavat, mitä sen lipuissa, banderolleissa ja kylteissä lukee arabiaksi, ja mitä merkitsevät käsien eleet ja Rautatientorilla nähdyt piirissä esiintymiset? Jos noin iso joukko näkee noin paljon vaivaa ja kantaa mukanaan äänenvahvistimia, heillä luulisi olevan jotakin sanottavaa helsinkiläisille, joiden keskeiset paikat he valitsivat kulkueensa reitiksi.

Kulkueen osallistujien kannalta suomalaisen median täydellinen mykkyys saattaa kummastuttaa, kun he itse kuvasivat näkyvää tapahtumaa niinkin innokkaasti ja latasivat internetiin lainaamani videotkin. Monet heistä tulevat kovaotteisten diktatuurien maista, joten ehkäpä osa heistä arvelee Suomen diktaattorin tai säälimättömän valtapuolueen käskeneen mediahiljaisuuden? Lienevätkö he siinä edes väärässä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Markku Huusko tuossa jo kertoi, että asiasta on uutisoitu 6 vuotta sitten. Kyseessä on samanlainen, jokavuotinen perinne kuin ortodoksien kirkonkiertely pääsiäisaikaan.
Eivät toimittajat myöskään kerro, mitä kirkon piirittäjien mielessä liikkuu heidän kiertäessä kirkkoaan.

Minua ei nämä banderollitekstit kovinkaan paljoa kiinnosta. Eikä iskulauseetkaan. Siksi en halua asiaan tämän enempää syventyä. Itseäni ihmetyttää vain Hannu Monosen toiminta ja varsinkin asiaankuulumattomien tahojen syyttely.

Millä tavalla koet tapahtuman uhanneen turvallisuuttasi?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #43

Kaikkihan varmasti muistavatkin tuon 6 vuoden takaisen uutisoinnin kuin eilisen päivän.

Perinne on jokavuotinen islamilaisissa maissa, mutta Helsingissä näin sen ensimmäisen kerran noista videoista. Ei kyse ollut kenenkään mielessä liikkuvista asioista, vaan huudoissa, lipuissa, banderolleissa, julisteissa ja elekielen symboliikassa ja rituaaleissa ilmaistavista asioista, jotka kulkue esitti äänenvahvistimen avulla ja toistaen, joten niillä lienee tietyt merkitykset.

Sinua tuon sanoman sisältö ei kiinnosta - siksikö sitä ei ole tarpeen kertoa muillekaan? Kuulostaa aika ylimieliseltä asenteelta. Ihmettele aivan vapaasti, mutta minun ja monen muun keskusteluun kirjoittaneen mielestä valtamedian tehtävä tällaisessa historiallisessa tilanteessa on selvittää yleisölle, mistä uudenlaisessa ilmiössä on kysymys. Valtamediaa pidän nimen omaan tällaiseen asiaan kuuluvana tahona ja hämmästelen sen mykkyyttä; jos et olisi sattunut huomaamaan, niin samoin tekee tässä keskustelussa moni muukin.

Mistä saat päähäsi jonkun kokeneen tapahtuman uhkana turvallisuudelle?

Pekka Österberg

Tota noin ... onhan se tosiaan outoa, että tuollaisesta kulkeesta ei uutisoitu yhdessäkään valtamediassa. Silti saan tästä kommenttiketjusta sellaisen kuvan, että yksistään jo tuo kulkue luo uhkakuvia kantasuomalaisille. Minun puolestani muslimit saavat marssia ja lauleskella vaikka joka viikko, jos he eivät sillä ketään muuten vahingoita.

Muslimi on ihminen, siinä missä me kritstityt, ateistit ja agnostikotkin. Kyllä muslimin kunnioituksen saa ihan samalla tavalla, kuin muidenkin ihmisten kunnioituksen. Jos olet heitä kohtaan ystävällinen ja kohtelias, niin on vaikea kuvitella, että he eivät ajattelisi sinusta hyvää ja toimisi myös sen mukaan.

Mitä taas vaatimuksiin tulee, niin vaatia voi kuka tahansa. Eri asia on sitten se, että miten niihin vaatimuksiin suhtaudutaan. Suuri osa muslimeista ei kuitenkaan vaadi yhtään sen enempää kuin me muutkaan, eli koitetaan pitää järki päässä tässäkin aiheessa.

Ulkomaalaistaustaisten rankkaan rikollisuuteen ja perusteettomaan turvapaikan tavoitteluun tulee puuttua nykyistä tiukemmin, mutta jätetään kuitenkin ne ulkomaalaistaustaiset ihmiset rauhaan, jotka elävät täällä rauhassa ja sovussa kanssamme. He eivät ole ansainneet samaa tuomiota vain olemalla ulkomaalaistaustaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

jos valtamediaan ei halua päästä se on helppoa. Turkkila näyttää mallia. Ei tee mitään journalistista työtä. Kivempi vain ruikuttaa valtamediasta ikuisteinipopulistien.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Jos ja kun me "hyvinvointioikeusvaltion oikeusmurhaamat" kansalaiset marssisimme kannattajiemme, perheenjäsentemme, sukulaistemme ja yhtestyökumppaneidemme kanssa vastaavaa mekkalaa ja uhomöykettä pitäen niin eipä aikaakaan kun poliisit savupommeineen ja vesisuihkuineen olisivat tyrehdyttämässä ja hajottamassa meidän mellakoitsijoiden rikolliset vihamarssit ja mielemme osoitukset. Todennäköisesti vielä "hälkkihoitoa" muutamille.

Käyttäjän ErkkiSeppnen kuva
Erkki Seppänen

Et tosiaankaan ollut ainoa, Hannu, joka tätä pohdiskeli hetken. Itse löysin melko nopeasti parin minuutin googletuksella ja arabiaa taitavalta kaverilta vahvistuksen tuon kulkueen aiheesta, eli tämä Ashura-päivä, mutta näinä päivinä huhut ja epäilykset leviävät kulovalkean tavoin. Siksi myös ihmettelin, ettei tästä löytynyt aluksi valtamediasta mitään tietoa.

Se on tietysti surullista, että resurssit ovat nykyään niin pienet, ettei aika ja toimittajat riitä kaikkialle. Siitä seurannee vääjäämättä jonkinasteista vinoumaa, oli se mediatalon pyrkimys tai ei?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, tästä valtamedia oli hiljaa. Kerron asiasta oman näkökulmani täällä: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20560...

Juuso Suhonen

Siis mitä täällä selitellään?

Ei ole varaa viikonloppuna laittaa toimittajaa paikalle yms. ei oltu valppaina?

Jälkikäteenkin voi kirjoittaa etsimillään tiedoilla, että tällainen oli se ihmisiä ihmetyttänyt tapahtuma...

Ainahan juttu on kerrottu aiemmin sattuneesta tapahtumasta. Ei mene läpi nuo hölinät.

Iiris Va

Mikset käynyt vain reippaasti heiltä kysymässä mistä kyse ja laittanut juttuvinkkiä lehteen? ;)
Toki ymmärrän pointin että asioista olisi hyvä tiedottaa, ihmiset ovat jotenkin avian karvat pystyssä kaikkeen maahanmuuttajiin, pakolaisiin ja islamin uskoon liittyvistä asioista että ihan rauhanomaisistakin asioista jengi heti kuvittelee jotain pahaa. Mielestäni on todella hienoa että Markku Huusko viitsi tehdä hieman tutkimusta ja kirjoittaa kirjoituksen asiasta.
Se on harmi että media on huomannut että draama myy. Uutiset kamalista asioista kiinnostaa ihmisiä. Ehkä Suomalaisenkin media kannattaisi ottaa mallia Huffington postista joka on tehnyt päätöksen esittää uutiset oikeassa mittakaavassa ja niin että hyvät ja huonot uutiset saavat uutistilaa juuri sen verran kuin ne mailman menossa painavat.

Käyttäjän sakutaku12 kuva
Sauli Harju

Miksi näitä hegellisiä marsseja annetaan tehdä ? Siinä se todellinen kysymys. Ei ole kristitytkään marssimassa tuolla uskonsa takia, eikä sille varmasti annettas edes oikeutta. Kaikki uskonnolliset symbolit ja muu touhu pitäs jättää kotiin eikä sitä viljellä joka kaupungin kulmassa. Joissain maissa tämmönen toiminta on täysin kiellettyä, miksi ei Suomessa ?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mielestäni vapaassa maassa pitää saada marssiakin vapaasti, kunhan sillä ei aiheuteta omaisuus- ja henkilövahinkoja tai kohtuutonta haittaa liikenteelle. Siksi Suomessa mielenosoitukseen ei tarvita lupaa, vaan ilmoitus poliisille.

En epäile hetkeäkään, etteivätkö kristitytkin saisi halutessaan marssia aivan samaa reittiä kuin nyt Ashuran muistajat. Uskonnollisia symboleja kuten ristejä ja ikoneja kantavat ortodoksit, mutta heidän marssinsa rajoittuu kirkon kiertämiseen pääsiäisenä, eikä ulotu Helsingin ydinkeskustan reiteille.

Mitäs kulkueita yleensä näemme ja kuulemme Helsingin keskustassa tai sen tuntumassa?

- sotilasparaatit soittokuntineen ja vahdin vaihtoineen kesäkaudella
- harvemmin valtakunnalliset tai sotilasvalaan liittyvät paraatit
- itsenäisyyspäivän soihtukulkue
- vasemmistopuolueiden ja -järjestöjen vappukulkueet
- pride-kulkueet
- partiolaisten suurempien tapahtumien yhteydessä järjestettävät paraatit
- sambakarnevaalit
- joulukauden avajaiskulkueet
- eri järjestöjen valtakunnallisiin kokoontumisiin liittyvät juhlakulkueet
- joskus poliittiset mielenosoituskulkueet
- Hare Krishna -liikkeen pienimuotoiset rummutusta ja äänenkäyttöä kuorossa sisältävät kulkueet.

Muistuuko mieleen lisää?

Lokakuusta 2015 lähtien siis listaan liittyy Ashura-kulkue, josta todennäköisesti tulee säännöllisesti toistuva ja osallistujamäärältään yhä suurempi joukkotapahtuma Helsingin keskustassa. Tuleeko muita muslimien kulkueita, jää nähtäväksi. Esimerkiksi juutalainen seurakunta ja muut uskonnolliset yhteisöt eivät juuri kulkueita järjestä.

Suomen hallitusten politiikan seurauksena muslimien laaja maahanmuutto muuttaa myös Helsinkiä pysyvästi ja peruuttamattomasti, tavalla, joka myös näkyy ja kuuluu yhä useammin ja selvemmin. Helsinki ei ole entisensä enää koskaan, kun aktiivinen ja tiivis kasvava islamilainen yhteisö alkaa käyttää joukkovoimaansa. Seuraako siitä myös levottomuuksia kuten Ruotsissa ja Keski-Euroopan maissa, sen näyttää aika -- en silti ole kuullut tähän mennessä yhtään pätevää perustelua, miksi se ei olisi meilläkin pelkkä ajan kysymys.

En moiti puolella sanallakaan Ashura-kulkueen 2015 järjestäjiä tai osallistujia, mutta sitäkin enemmän Suomen valtamediaa, joka pimittää yleisöltään merkittävää muutosta suomalaisessa yhteiskunnassa tähänastisten poliittisten valintojen seurauksena. Nyt alkaa tulla sitä, mitä olemme tilanneet vaaliuurnilla.

Onko tämäkin joukkotiedotuksen puute harkittua sensuuria ja yleisön harhautusta tiedon pimityksellä, vai ammatillista laiskuutta ja torkkumista tehtäessä päätoimittajien päätöksin sen sijaan priorisoitua journalismia ketun kaupunkiretkestä, pyörimästä lakanneesta valomainoksesta tai päähänsä kolhun saaneesta jalankulkijasta, sehän tiedetään ainoastaan Hesarin, YLE:n ja MTV:n toimitusten sisällä (US:n osalta Markku Huusko kertoi jo asian). Valtamedian uskottavuutta tämä kokemus ei paranna.

Käyttäjän erkkikalevilaakso kuva
Erkki K. Laakso

Kiitos Hannu, että informoit! Vaikka olen kohtuullisen hyvin perillä useistakin eri lähteistä, mitä maassa tapahtuu, niin tästä en tiennyt mitään ja "kiitos pimittävälle valtamedialle".. Sen verran merkittävänä tuota "surujuhlaa" pidin, et lainasin juttusi blogiini: https://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos kommentistasi. Saammepa nähdä, ylittääkö Ashura 2016 valtamedian uutiskynnyksen...

Toimituksen poiminnat