Kysymyksiä ja kommentteja maailman menosta Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Alexander Stubb, ymmärrättekö vastuunne Suomen turvallisuudesta?

  • Valatilaisuus Senaatintorilla 22.2.2014
    Valatilaisuus Senaatintorilla 22.2.2014

Stubbin - Rinteen hallitus on laatinut valtiolle budjetin. Sen sisällössä on keskeisintä pyrkimys turvata taloutemme toipuminen monien laihojen vuosien sarjasta, jolle ei loppua näy. Mutta onko sittenkään juuri tämä Suomelle kaikkein tärkeintä nykyisessä historiallisessa tilanteessa?

Samoista motiiveista käsin edeltänyt Kataisen - Urpilaisen sixpack -hallitus on vuosia koettanut saada talouden kierrokset nostetuiksi tyhjäkäynniltä edes kelvollisen matkanopeuden vaatimalle tasolle, siinä onnistumatta.

Pahaksi onneksi kuormaa on kevennetty väärin: leikkaamalla valtiolta jopa sen olemassaolon edellytyksiä, kykyä puolustautua ulkoista väkivaltaa vastaan mahdollisten pahojen päivien tullessa. Vaikka puolustusmäärärahamme ovat huomattavasti alittaneet sen yhteissumman, jonka kansamme vuosittain budjetoi ryyppäämiseen, tupakointiin ja rahapeleihin, on silti hallitus ottanut riskin ja leikannut Puolustusvoimien kalustohankinnoista ja kertausharjoituksista vuosi toisensa jälkeen - eikä Stubbin hallitus valitettavasti ymmärrä tehdä siitä poikkeusta.

Puitiinko budjettiriihtä kuplassa, jonne ei näkynyt eikä kuulunut, kuinka Euroopassa on historian kulku ratkaisevasti kääntynyt ja esimmäisen kerran sitten II maailmansodan muutama sata kilometriä meistä etelään soditaan kovilla panoksilla, mihin kymmeniä ihmisiä kuolee päivittäin? Eikö tahallinen ja toistuva Suomen ilmatilan loukkaaminen vieraan valtion koneilla tunnu missään?  

Emme tässä vaiheessa voi vielä tietää, eskaloituuko Ukrainan kriisi maantieteellisesti. Jos niin käy, odotammeko sitä Suomessa vain tumput suorina, kunnes pahimmassa tapauksessa sitten koetatte pysäyttää maahanhyökkääjän sotahuutonanne "turvallisuuspolitiikkaa tehdään ajassa"? 

Käsitättekö, mitä tarkoittaa maatamme puolustavalle sodan ajan reserville koulutusvajaus ja kalustovajaus? Se on poliittisin päätöksin vastoin asiantuntijoiden neuvoja tietoisesti aiheutettu riski, jota tosipaikan tullen maksetaan suomalaisella verellä, minkä lisäksi infrastruktuurimme voi samalla kärsiä sen mittaluokan vahinkoja, joihin verrattuna budjettiriihessänne kyhäillyt miljardit ovat pelkästään peanuts. Jos turvallisuuspolitiikkamme kunnolla pettää, meidän kaikkien elämänlaatu romahtaa ratkaisevasti loppuiäksemme, eikä menetystemme ja surumme hinta ole sen jälkeen enää laskettavissa euroissa. En edes spekuloi sillä, kuka sen jälkeen käyttää valtaa Suomessa. 

Ruotsi ymmärtää lukea tilannetta realistisesti ja tilata lisää Gripeneitä, Baltia saa sotilaallisia vahvistuksia Natolta. Suomi on nyt liittoutumaton, itsenäisen puolustuksensa varassa yksin. Olisiko nyt aika elvyttää tilaamalla kotimaiselta puolustusteollisuudelta sodan ajan joukoiltamme puuttuvia miehistönkuljetusajoneuvoja, maastokuorma-autoja, AMOS-heitinjärjestelmiä, kenttätykkejä, viesti- ja johtamiskalustoa sekä työllistää rakennusalaa teettämällä kelvolliset sirpalesuojat Ilmavoimien maantietukikohtiin lentokoneille ja muulle kriittiselle laitteistolle? Eivät ne toki ole halpoja, mutta ne ovat elintärkeää infrastruktuuria maamme puolustukselle joka tapauksessa, ja niitä on pakko hankkia ennemmin tai myöhemmin sekä koulutuksen että valmiuden tarpeisiin -- miksi ette siis valtuuta niiden hankkimista mieluummin ennemmin, eli juuri nyt? Niitten puuttuminen tosi tarpeen hetkellä tulee moninkertaisesti kalliimmaksi. 

Ymmärrättekö lainkaan, millainen aikaviive siihen kuluu, ennen kuin reservimme koulutusvaje on kurottu umpeen ja ennen kuin nyt puuttuvat taisteluvälineet on tilattu, valmistettu ja jaettu joukko-osastoille? Ymmärrättekö, mitä nämä puutteet viestittävät ulospäin uskottavuuden kannalta?

Historiaamme on jäänyt pysyvästi lähes kirosanaksi "malli Cajander": suomalaisia miehiä kuoli paljon ja täysin turhaan aivan samanlaisten nuukailuiden tuloksena, joita Te parhaillaan olette itse tekemässä. 

Helmikuisessa kuvassa nuoret miehet ja naiset ovat paljain päin valantekoasennossa joukko-osastojensa lippujen ja kielekkeisen valtiolipun edessä -- eikä jää epäselväksi, mitä he vannovat. He ovat käytettävissä kaikkein vaikeimpaan ja vaarallisimpaan urakkaan, mitä koskaan voi tulla suomalaisen osaksi. Haluatteko Te antaa heille siihen onnistumisen edellytyksiä, vai jääkö kansanperinteeseemme "malli Stubb" pysyväksi kielikuvaksi traagiselle lyhytnäköisyydelle? Kukaan ei enää muista AAA-luottoluokitusta, jos väärin painotetulla politiikalla houkutellaan vieras valtio testaamaan Suomen puolustuskykyä ja -tahtoa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Harvoin palsta on näin samaa mieltä. Kukaan ei esitä vastaväitteitä.

Hyvä ja realistinen kuva Suomen Puolustusvoimien nykytilasta ja asejärjestelmien koulutusvajeesta.

Valoakin on näkyvissä. Eduskunta ja tuleva hallitus ei voi enää jatkaa puolustusvoimien alasajoa. Venäjää kiittäen.

http://yle.fi/uutiset/harvinaisen_suuri_sotaharjoi...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos vastauksestasi! Koska tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen blogini kautta historian, epäilin jo tehneeni perustamisvaiheessa jonkin teknisen tallennusvirheen tai muun mokan, jonka vuoksi se ei joko näy netissä lainkaan tai sen kommentointi estyy, koskapa mitään reaktioita se ei näyttänyt herättävän.

Mutta mukava on kuulla mielipiteesi itseäni huolestuttavasta asiasta. Toivoisin kyllä kertausharjoitusvajeen kiinni kuromisen alkavan jo paljon pikemmin kuin ensi kesänä, sillä vaikka "turvallisuuspolitiikkaa tehdään ajassa", emme voi tietää, paljonko meillä on aikaa - sen voivat sanella aivan muut toimijat.

Sepetius Kangas

Me Suomessa emme tarvitse armeijaa ulkoisia voimia vasataaan, vaan omaa sisäistä hulluutta vastaan. Ukrainan kriisiä ei olisi tullut jos edellinen presidenntti olisi toiminut. Estämällä Maidenin aukion tapahtumat kokonaan. Siitä hulluus Urainassa alokin ja tulee maksaamaan Ukrainan lisäksi Euoopalla useana vuotena suuren taantuman. Vai siksi, että hulinoitsijat päästetään hulinoimaan. Kaikesta tällaiselta vältytäänjos armeija on tilanteen tasalla. Ulkovalloista ei ole oikeastaa koskaa ollut kenellekkään pelkoa. Kotimaan hulinoitsijat kiistat aiheuttavat

Jorma Lehmonen

Kiitos Hannu hyvästä kirjoituksesta. Ilmeisesti on niinkuin tuo Ilkka tuossa mainitsi että kanssasi ollaan pitkälti samaa mieltä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos! Valtion budjetissa vuodelle 2015 puolustusvoimien toimintamenoissa ja materiaalihankinnoissa edelleen jatkettavat leikkaukset ovat niin kapea-alaista talouspolitiikkaa, että samanaikainen sokeutuminen aivan olennaisesti muuttuneelle turvallisuustilanteelle voi pilata lopputuloksen kirjaimellisesti katastrofaaliseksi niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin, ja pääministeri Stubb jää silloin Suomen historiaan varsin kyseenalaisella maineella.

Muistetaankohan maamme historiasta, kuinka talvisodassa raskaasti kärsineellä ja köyhtyneellä Suomella oli yleensä varaa käyttää välirauhan aika maanpuolustuksensa tehostamiseen niin, että kaikesta huolimatta jatkosotaan lähti 1941 olennaisesti paremmin aseistettu ja hevosvetoisesta osin moottoroiduksi muuttunut armeija suuremmalla miesvahvuudella?

Niin vääräoppiselta kuin se kuulostaakin, rahoitus tapahtui silloin valtion velanotolla (jonka sittemmin maksoi paljolti inflaatio). Mutta silloin oli jo opittu kantapään kautta kovia läksyjä asioiden tärkeysjärjestyksestä.

Jos hyökkäyskynnystä maahamme alennetaan tänä päivänä ehdoin tahdoin leikatulla puolustuskyvyllä ja Suomi joutuu siksi aivan tarpeettomasti sotatoimien kohteeksi AAA-luottoluokituksella, siinähän ei ole kerrassaan järjen häivää.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki
Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Alexander Stubb, ymmärrättekö vastuunne Suomen turvallisuudesta?"

Jotenkin on muodostunut mielikuva, että pääministeri Tyngän ymmärrys ylipäätänsä rajoittuu vain urheilun harrastamiseen, twiittailuun ja ahkeraan hammastenpesuun.

Mitään muuta hänessä ei ole, eikä mitään muuta tarjottavaa älyllisellä tasolla mihinkään.

Korjatkaa, jos olen jotenkin väärässä ja miten näine mielikuvineni?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Koska kävit itse viimeksi hammaslääkärissä ?

Huonosti hoidettu suu saattaa heikentää monien sairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien, sokeritaudin, nivelreuman sekä muiden kroonisten sairauksien hoitotasapainoa. Huolellinen suuhygienia ja säännölliset tarkastuskäynnit ovat ennaltaehkäisevän hoidon perusta.

Sepetius Kangas

Älä huoli kyllä Stubb ymmärtää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Uskon tuon sitten kun näen sen Puolustusvoimien tilausvaltuuksina ja kertausharjoitusten käynnistymisenä koulutusvajeen kiinni kuromiseksi.

Toimituksen poiminnat